Zatvori
Poslovni Puls
22/12/2012

Dužnici s Linićeve porezne "liste srama" uplatili oko 200 milijuna kuna

Nakon objave dvaju popisa poreznih dužnika, malo više od tri tisuće dužnika ukupno je uplatilo oko 202,9 milijuna kuna. Platili su cijeli dug ili su ga uplatama smanjili ispod razine koja je kriterij za objavu na popisu...

Ministarstvo je na svojim internetskim stranicama objavilo izvješća o radu Ministarstva u užem smislu te Porezne i Carinske uprave. Među ostalim, izvješća sadržavaju podatke o ostvarenim rezultatima vezano za reprogram poreznog duga, o objavi popisa poreznih dužnika, o provedbi uredbe koja onemogućuje isplatu plaća bez uplate doprinosa te o postupcima utvrđivanja nerazmjera uplaćenog poreza i stečene imovine.

Poreznici su u postupcima utvrđivanja nerazmjera između izvora prihoda i stečene imovine do sada donijeli 193 rješenja i sastavili 69 zapisnika. Utvrđen je nerazmjer u iznosu od 261 milijun kuna i na tu je osnovicu obračunat porez od 92,06 milijuna kuna.

Na internetskim stranicama Poreze uprave potkraj srpnja objavljen je popis poreznih dužnika, na kojem se našlo više od 102 tisuće dužnika čiji su porezni dugovi stariji od 90 dana. Nakon objave, 798 dužnika maknuto je s popisa jer su dug podmirili u cijelosti, odnosno uplatili su 84,2 milijuna kuna, a 1283 dužnika izvršila su uplatu nakon koje je njihov dug postao niži od iznosa koji je kriterij za objavu na popisu. Ti su dužnici uplatili oko 68,2 milijuna kuna.

Drugi popis poreznih dužnika objavljen je posljednjeg dana listopada. Nakon toga 379 dužnika platilo je dug u cijelosti, odnosno državi uplatilo 28,4 milijuna kuna, a 572 dužnika, koji su uplatili malo više od 22 milijuna kuna, smanjila su dug.

U svibnju se počela primjenjivati Uredba koja onemogućava isplatu plaće bez uplate doprinosa. Do prosinca je Porezna uprava od takvih 'loših' poslodavaca naplatila 351,1 milijun kuna.

Ministarstvo financija u izvješću o radu iznosi i nekoliko ključnih postignuća važnih za taj resor u ovoj godini - od reorganizacije Carinske i Porezne uprave do aktivne uloge u financijskom restrukturiranju gospodarstva kroz Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, a u svrhu smanjenja nelikvidnosti.

Porezna uprava za iduću godinu najavljuje uvođenje i provedbu Zakona o porezu na nekretnine te početak uspostave fiskalnog katastra. Među projektima koje Ministarstvo financija planira u idućoj godini su: veći broj pozitivno zaključenih predstečajnih nagodbi, privatizacija HPB-a i Croatia osiguranja, saniranje zdravstva itd, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram