Zatvori
Poslovni Puls
24/12/2012

Cyber sigurnost: Europa najavljuje rat hakerima!

Europska komisija predstavit će početkom iduće godine prijedlog direktive o cyber sigurnosti, pišu europski mediji. Komisija će vjerojatno predložiti uspostavu mehanizma za suradnju za sprečavanje i suzbijanje prekograničnih cyber incidenata i minimalne standarde za cyber pripravnost na nacionalnoj razini...

Novi zakon priprema europska povjerenica za digitalni razvoj Neelie Kroes, koja je plan najavila u srijedu predstavljajući dokument o "Digitalnim prioritetima za 2013.-2014." Dužnosnik Komisije rekao je da će direktiva biti objavljena potkraj siječnja.

Direktiva će "priznati da su digitalne slobode i digitalna sigurnost povezane - one moraju biti uravnotežene i rješavane zajedno", rekao je Kroesin glasnogovornik Ryan Keath.

Europski zastupnici također će vjerojatno podržati minimalne standarde za sigurnost na internetu. U neobvezujućem izvješću usvojenom u lipnju pozvali su države članice da pripreme nacionalne planove pripravnosti za cyber napade, uz europski zakon o njihovoj kriminalizaciji, uključujući prijevare na internetu.

Novi režim cyber sigurnosti provodit će Europski centar za cyber kriminal, koji će početi s radom u siječnju, a sjedište će mu biti u središnjici Europola u Den Haagu.

Kroes je također pozvala EU da potiče korištenje novih tehnologija kao što su širokopojasni internet i računarstvo u oblaku.

Upozorila je da se EU "ne pozicionira dovoljno dobro za iskorištavanje prednosti digitalnog razvoja".

Uz to, u vrijeme kada je više od 20 posto Europljana mlađih od 25 godina bez posla, Komisija upozorava da "do 2015., 700.000 do milijun visoko kvalitetnih radnih mjesta u ICT sektoru neće biti popunjeno".

Kroes je ipak napomenula da bi "EU bio u još većoj recesiji da nema digitalne ekonomije."

Istaknula je također da bi potrošači imali koristi u vrijednosti 204 milijardi eura ili 1,7 posto BDP-a EU-a kada bi e-trgovina porasla na 15 posto ukupnog maloprodajnog sektora, a jedinstveno tržište ukinulo barijere.

Po ispitivanju Eurobarometra, 40 posto korisnika interneta zabrinuto je za sigurnost svojih osobnih podataka na internetu, a 38 posto zabrinuto je zbog sigurnosti plaćanja putem interneta.

Ispitivanje iz srpnja pokazalo je da je 10 posto Europljana bilo žrtvom krađe podataka na internetu.

Tvrtka za internetsku sigurnost McAfee procjenjuje da je cyber kriminal stajao poslovni svijet 600 milijardi eura u izgubljenim prihodima širom svijeta 2011, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram