Zatvori
Poslovni Puls
27/12/2012

Kina dobila najdužu superbrzu prugu na svijetu

Prvi vlak na najdužoj superbrzoj pruzi u svijetu, koja povezuje Peking i Guangzhou, pušten je u promet, označivši novu etapu u sveobuhvatnom razvoju kineske željezničke mreže, koju prate afere i prometne nesreće...

Kina je odlučila ovaj vlak pustiti u promet na rođendan velikog sina te zemlje Mao Ce-tunga koji je rođen 26. prosinca 1893.

Vlak će prometovati na pruzi dugoj 2.298 km između Pekinga i Guangzhoua, velikog gospodarskog središta na jugu Kine, za što će mu trebati osam sati, tri sata manje nego dosad. Vozit će prosječnom brzinom od 300 km/h i zaustavljat će se na 35 usputnih postaja, u većim gradovima poput Zhengzhoua, Wuhana, Changshea.

Polazak prvog vlaka izravno je prenosila Kineska središnja televizija koja je objavila i snimke unutrašnjosti vagona, u kojima su se putnici fotografirali za uspomenu na taj događaj.

Prvi superbrzi vlakovi u Kini su počeli voziti tek 2007. Od tada je u toj zemlji sagrađena najveća željeznička mreža u svijetu koja je potkraj 2010. imala više od 8.000 km pruga, a taj bi se broj trebao udvostručiti do 2020.

No taj su razvoj obilježile korupcijske afere i nedovoljna prometna sigurnost. Tako je u sudaru dvaju supebrzih vlakova 23. srpnja 2011. poginulo 40, a ozlijeđeno je 200 osoba na istoku Kine, što je izazvalo oštre kritike u zemlji.

Prije otvorenja nove superbrze pruge između Pekinga i Guangzhoua vlasti su ustvrdile da su poduzele mjere za što bolje održavanje i provjeru infrastrukture (pruge, vagoni, hitna pomoć u slučaju problema).

Pruga će biti potpuno operativna za novogodišnje praznike koje Kinezi slave sredinom veljače, kada će stotine milijuna ljudi krenuti na put, što je najveća godišnja migracija u svijetu, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram