Zatvori
Poslovni Puls
28/12/2012

Hrvatska kraj godine dočekuje s devastiranim gospodarstvom

Hrvatsko gospodarstvo dočekuje kraj 2012. s više od 358 tisuća nezaposlenih, padom bruto domaćeg proizvoda, sniženjem kreditnog rejtinga zemlje na neinvesticijsku (špekulativnu) razinu, što je agencija Standard & Poor's obrazložila nedostatnim reformama...

BDP je padao u sva tri prva ovogodišnja tromjesečja (za 1,3 posto, 2,2 i 1,9 posto na godišnjoj razini), što se očekuje i u zadnjem kvartalu, pa se procjenjuje da bi ovogodišnje smanjenje realnog BDP-a moglo iznositi oko 1,8 do 2 posto, uz padove svih njegovih komponenti, a najviše izdataka za potrošnju kućanstava i bruto investicija u fiksni kapital, piše HRT.

Pad domaće potražnje, uz negativna kretanja na inozemnom tržištu, posebno tržištu EU-a, uzrokovali su daljnji pad proizvodnje.

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u listopadu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec bila je manja za 5,8 posto, a ukupan broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini također je pao za 5,8 posto.

U prvih deset mjeseci industrijska je proizvodnja pala za 5,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Tako će u ovoj godini biti zabilježen nastavak smanjenja industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, što će biti četvrta uzastopna godina negativnih kretanja.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram