Zatvori
Poslovni Puls
07/01/2013

MMF: Ups, zaboravili smo da štednja dovodi do rasta nezaposlenosti i sloma potražnje!

Glavni ekonomisti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Olivier Blanchard i Daniel Leigh sastavili su posebni radni dokument o greškama koje su napravili procjenjujući utjecaj štednje na europska gospodarstva, pišu u ponedjeljak europski mediji...

"Prognostičari su značano podcijenili povećanje nezaposlenosti i pad domaće potražnje povezane s fiskalnom konsolidacijom", citira europski informativni portal Euobserver u ponedjeljak MMF-ov prošlotjedni dokument.

Blanchard i Leigh kratko su ukazali na taj problem već u listopadu u redovnim MMF-ovim polugodišnjim prognozama za svjetsko gospodarstvo. Sada su opsežno, uz dopunu matematičkih formula, pojasnili greške u procjenama utjecaja oštrih smanjenja proračunskih rashoda u zemljama poput Grčke, Portugala i Španjolske.

Iako se u dokumentu upozorava da ga mediji ne bi trebali prikazivati kao službeno stajalište MMF-a, on "odražava promjenu stava zajmodavca sa sjedištem u Washingtonu kada su u pitanju oštre mjere štednje u Europi".

Budući da je tempo proračunskih rezova bio puno brži a rast slabiji no što je prognozirano 2010., takozvani fiskalni multiplikatori, matematički koeficijent koji odražava utjecaj reformi na rast, bili su puno veći no što su MMF-ovi ekonomisti početno procijenili.

Umjesto blizu nuli, što znači bez greške, fiskalni su multiplikatori za 2010. iznosili oko 1,6, piše u MMF-ovu dokumentu.

Model je prilagođen u idućim godinama. MMF sada zagovara blaže proračunske rezove u Grčkoj i ostalim zemljama pritisnutima recesijom.

Tako je Poul Thomsen, čelnik MMF-ova izaslanstva u Grčkoj, već u veljači prošle godine upozorio da vlada u Ateni ne treba pretjerivati s mjerama štednje, založivši se za sporiji tempo proračunskih rezova.

Čelnica MMF-a Christine Lagarde apelirala je pak krajem prošle godine da se Grčkoj dade više vremena za ostvarivanje fiskalnih ciljeva a predložila je i novo restrukturiranje grčkog duga, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram