Zatvori
Poslovni Puls
08/01/2013

Japan želi kupovati europske "krizne" obveznice

Novi japanski ministar financija kazao je da će Tokio kupovati obveznice koje će izdati europski trajni krizni fond kako bi pomogao smiriti dužničku krizu u eurozoni i stabilizirati jen. Taro Aso kazao je novinarima da će nova vlada posegnuti u devizne rezerve kako bi financirala kupnju obveznica ali nije želio reći koji je iznos europskog duga spremna kupiti...

Dužnosnik u ministarstvu financija kazao je za agenciju AFP da bi kupovina obveznica mogla početi već danas, budući da će Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) danas početi prodavati dužničke papire. Japan smatra Europu važnim izvoznim tržištem i već je kupio milijarde dolara obveznica koje je izdao prethodnik ESM-a, Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF).

Japan je suočen s padom europske potražnje za japanskim proizvodima zbog dužničke krize. U utorak su tamošnji mediji izvijestili da nova vlada razmatra mogućnost usvajanja dodatnog proračuna u vrijednosti od 13.100 milijardi jena (150 milijardi dolara) radi poticanja rasta. Oko 40 posto tog iznosa bilo bi rezervirano za javne radove. Vlada razmišlja i o poticajnim mjerama minimalne vrijednosti 20.000 milijardi jena koje bi trebale pojačati domaću potražnju i otvoriti nova radna mjesta.

Zbog previranja u eurozoni japanski je jen dosegnuo krajem 2011. rekordnu vrijednost prema dolaru od oko 75 jena za dolar, što je izazvalo paniku među japanskim izvoznicima čija je roba u takvim uvjetima poskupjela. U međuvremenu je jen pojeftinio a proteklih je tjedana njegov pad bio posebno snažan budući da je novi premijer Shinzo Abe najavio pritisak na središnju banku da dodatno agresivno ublaži monetarnu politiku kako bi poduprla gospodarstvo, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram