Zatvori
Poslovni Puls
08/01/2013

Kineski mediji i novinske agencije "osvajaju" afričko tržište

Kina se pokušava probiti na afričkom medijskom tržištu. Tamo je plasirala svoje medije: novinsku agenciju Xinhua News, China Radio International (CRI) i CCTV Africa. Tako kineski mediji pokušavaju osvojiti Afriku...

Kina je samo u prvoj polovici 2012. godine investirala u Afriku 45 milijardi dolara. Trgovina između Kine i Afrike se u posljednje tri godine utrostručila. Sada se Kina pokušava probiti i na afričkom medijskom tržištu. Tamo je plasirala i svoje medije: novinsku agenciju Xinhua News, Radio China International i CCTV Africa. Najnoviji projekt su kineske novine na engleskom jeziku za Afriku, koje su se počele prodavati u Keniji, piše DW.

Kinezi imaju sve više udjela na medijskom tržištu Afrike. Investiraju u moderne tehnologije, dodjeljuju afričkim novinarima stipendije za boravak u Kini i pokreću vlastite medije u Africi. Publicistkinja i stručnjakinja za Afriku iz BBC-a Mary Harper nije iznenađena kineskom ekspanzijom na medijskom tržištu Afrike.

"To je potpuno prirodan razvoj situacije. Kina je otkrila ogromne resurse i potencijale koje nudi Afrika i postala je njezin najveći trgovinski partner. Time je potisnula Zapad", kaže ona.

Početkom 2012. Kina je počela emitirati program na engleskom jeziku na TV-kanalu pod nazivom „CCTV Africa". Osim magazina, okruglih stolova, zabavnih i dokumentarnih emisija Kinezi nude i internetski TV Magazin za korisnike mobilnih telefona. Uskoro će zaposliti i stotinu kineskih korespondenata. Novinska agencija Xinhua zajedno s jednim kenijskim operaterom za mobilnu telefoniju nudi i prvi mobilni servis vijesti za Afriku. Harper pojašnjava razloge ovako pojačanog medijskog angažmana Kine na afričkom kontinentu.

"Kina se angažira iz ekonomskih razloga i čiste računice i stoga novinari na Zapadu o tome pišu negativno. Sada Kinezi Afrikancima žele ispričati svoju povijest i uopće svoju verziju događaja i ne žele to prepuštati zapadnim medijima."

Od prosinca 2012. u glavnom kenijskom gradu Nairobiju izdaje se dnevni list „China Daily-Africa Weekly". Nairobi je medijski čvor istočne Afrike, kineski mediji tamo imaju svoje urede, redakcije i studije. Nairobi je i sjedište radio stanice China International, koji emitira program na više od 50 jezika. Oni su sedam godina u Keniji, kaže jedan kenijski novinar koji za njih radi. On želi ostati anoniman, jer Kinezi ne gledaju blagonaklono na one koji daju intervjue zapadnim medijima.

"Najprije pišemo na engleskom, a onda prevodimo na svahili. Međutim mi ne emitiramo program uživo iz Nairobija, već prvo sav materijal šaljemo centrali u Peking. Oni onda emitiraju to što smo mi pripremili. Često nas šalju na seminare u Kinu kako bi nas obučili njihovom načinu rada."

Dakle sve se kontrolira u Pekingu, bez cenzure nema objavljivanja članaka, niti puštanja priloga u eter. Za novinare, koji su ranije radili za kenijske medije, nije uvijek lako prilagođavati se novim metodama rada.

"Ne izvještavamo o negativnim pojavama. Ali kao novinari mi moramo izvještavati i o stvarima koje se ne odvijaju kako treba, moramo pokazati realnu sliku stanja. Kenijski mediji izvještavaju o svemu ali mi na radiju China International smo vrlo selektivni", kaže jedan kenijski novinar, koji je želio ostati anoniman.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram