Zatvori
Poslovni Puls
09/01/2013

Hoće li Slovenija zaista sabotirati ulazak Hrvatske u Europsku uniju?

Počelo je odbrojavanje do 1. srpnja, datuma ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Koje su nas zemlje ratificirale, koje nisu i može li nam Slovenija, zbog neriješenog pitanja Ljubljanske banke, blokirati europski put...

Dug put Hrvatske prema Europskoj uniji trebao bi završiti 1. srpnja. Ipak, Bruxelles i dalje pozorno prati hrvatski napredak. U posljednjem izvješću o monitoringu identificirano je 10 zadaća koje treba odraditi. Odnose se na područja koja pokrivaju tri poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava te Pravda, sloboda i sigurnost. Tu su brodogradilišta, učinkovitost pravosuđa, granični prijelazi.

Irska, dugogodišnja članica Europske unije koja je s prvim danom 2013. godine preuzela rotirajuće šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije, uvjerena je da problema neće biti: 20 zemalja članica ratificiralo je do sada hrvatski pristupni ugovor. Preostalo ih je još sedam - Belgija, Danska, Francuska, Nizozemska, Njemačka, Velika Britanija te Slovenija. Neke će članice s konačnom odlukom pričekati posljednje izvješće o monitoringu na proljeće, u vjeri kako će sve biti u redu. Naš prvi susjed, međutim, službena Ljubljana - postavlja uvjete. Ili će Zagreb povući ovlasti za tužbe zbog Ljubljanske banke ili ništa od ratifikacije.

"Od goleme je važnosti za vjerodostojnost Europske unije da Hrvatska uđe 1. srpnja ove godine sukladno obvezi koju je preuzelo Europsko vijeće i stoga irsko predsjedništvo očekuje da će se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora dovršiti na vrijeme", izjavila je u Dublinu irska ministrica za europske poslove Lucinda Creighton. "Postoji obveza koju je preuzelo Europsko vijeće o ulasku Hrvatske 1. srpnja 2013. godine. Mi to snažno podržavamo jer je to od goleme važnosti za EU i za vjerodostojnost Europskog vijeća", izjavila je Creigthon skupini briselskih dopisnika koji su pozvani u Dublin u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva.

"Ne podcjenjujem važnost i osjetljivost toga pitanja koje postoji između Slovenije i Hrvatske, ali to je bilateralno pitanje i nije na predsjedništvu da komentira pojedinosti u vezi s tim. Mislim da to nije pitanje u koje bi se predsjedništvo trebalo uključiti i nadam se i očekujem da će ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora biti dovršena na vrijeme", rekla je ministrica Creighton dodajući da je o tom pitanju razgovarala s hrvatskom i slovenskom stranom.

Briselski diplomatski krugovi na Ljubljanu i njezine poteze ne gledaju blagonaklono, naprotiv. Često iskušano jedinstvo Unije - ako se hrvatskim članstvom ponovno stavi na kušnju - za Sloveniju bi moglo značiti gubitak ugleda. A bio bi to i presedan - nikada do sad nije jedna članica blokirala ulazak druge u tako poodmakloj fazi pregovora. Na pitanje hoće li Bruxelles pritisnuti Sloveniju, odgovor će neki pročitati između redaka - on to već čini. Prvi posjet novoga slovenskog predsjednika Boruta Pahora čelnici Unije, najavljeno je, iskoristit će i za pitanje ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora. Iako Pahor u Sloveniji nema velikih ovlasti, Unija, čini se, računa na njegovo iskustvo u deblokadi pregovora kao što je bio slučaj s bivšom premijerkom Jadrankom Kosor, piše HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram