Zatvori
Poslovni Puls
11/01/2013

Europski fondovi financiraju izgradnju novog terminala ljubljanske zračne luke

Europska komisija odobrila je 15 milijuna eura za novi terminal ljubljanske zračne luke, a sredstva su dodijeljena iz europskog fonda za regionalni razvoj...

Slovenija sredstva iz tog fonda koristi za jačanje svoje prometne infrastrukture i to za projekte u okviru srednjoročnog financijskog proračuna Europske unije 2007.-2013. godine.

Planirani kapacitet novog terminala ljubljanske zračne luke Jože Pučnik iznosi 1800 putnika na sat.

To će zadovoljiti potrebe ne samo slovenskih korisnika zračnog prijevoza, nego i putnika koji ljubljanskoj zračnoj luci gravitiraju zbog blizine, onih u južnoj Austriji, sjeverozapadnoj Italiji i nekim dijelovima Hrvatske.

Postojeći putnički terminal u zračnoj luci u Brniku sagrađen je 1973., s pretpostavkom maksimalnog prometa 500.000 putnika godišnje.

Zbog povećanog prometa prvotni je terminal više puta proširivan, pa je 2010. godine omogućio usluge za 1,4 milijuna putnika.

Zadnja veća modernizacija i ulaganja bila su 2007. godine, vezano na kontrolu putnika i roba koji dolaze izvan schengenskog prostora.

Novi će terminal godišnje moći "uslužiti" četiri milijuna putnika.

Kad bude završen cijeli projekt, koji uz novu zgradu za putnički terminal uključuje još i komercijalne sadržaje i nova parkirališta, ukupna površina ljubljanskog aerodroma povećat će se na oko 36.000 četvornih metara, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram