Zatvori
Poslovni Puls
11/01/2013

Svjetlo na kraju tunela: Nazire se kraj dugogodišnje krize u eurozoni?

Gospodarstvo eurozone trebalo bi se početi postupno oporavljati tijekom 2013. godine, prognozirala je u četvrtak Europska središnja banka (ECB), ukazujući na već prisutne naznake stabilizacije u gospodarstvu...

"Očekuje se da će se gospodarska slabost u eurozoni nastaviti i u 2013., no u tijeku godine trebalo doći do postupnog oporavka gospodarske aktivnosti. Nekoliko pokazatelja uvelike se stabiliziralo, premda na niskim razinama, dok se povjerenje na financijskim tržištima značajno poboljšalo", kazao je čelnik ECB-a Mario Draghi na današnjoj konferenciji.

Na prvom ovogodišnjem bančinom zasjedanju ECB je očekivano zadržao svoju ključnu kamatnu stopu od 0,75 posto. Ključna kamatna stopa time nije mijenjana šesti mjesec zaredom, a nepromijenjena je ostala i kamatna stopa na depozite banaka kod središnje banke od nula posto.

U izjavama čelnika ECB-a ipak se očituje određen oprez. "Rizici vezani uz gospodarske izglede i dalje upućuju na njihovo pogoršanje. Uglavnom su povezani sa sporom provedbom strukturnih reformi u eurozoni, geopolitičkim pitanjima i neravnotežama u najznačajnijim industrijaliziranim zemljama", upozorio je.

ECB je odgodio poduzimanje daljnjih mjera ublažavanja monetarne politike jer želi pričekati nove pokazatelje kako bi precizniej procijenio gospodarske izglede, a za aktiviranje novog programa kupovina obveznice čeka se službeni zahtjev.

ECB bi želio svoje niske kamatne stope preliti u sve dijelove eurozone, unutar koje se tržišne kamatne stope uvelike razlikuju, a isto bi tako želio smanjiti prinose na državne obveznice zemalja članica putem svoga novog programa kupovina obveznica.

On se pak ne može aktivirati za kupovine državnih obveznica Španjolske, kao naijzglednije kandidatkinje za pomoć, sve dok službeni Madrid ne podnese zahtjev za pomoći, što je osnovni uvjet koji bi morao biti zadovoljen da bi ECB mogao intervenirati pomoću novog programa.

Što se tiče inflatornih očekivanja, Draghi je ustrajao na ECB-ovoj ranijoj prognozi da će se godišnja stopa inflacije u 17-članoj eurozoni u 2013. spustiti ispod dva posto. Ciljana ECB-ova razina iznosi ispod ali blizu dva posto. U prosincu 2012. godišnja stopa inflacije iznosila je 2,2 posto.

Inflatorni pritisci trebali bi ostati prigušeni, napominje ECB-ov čelnik.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram