Zatvori
Poslovni Puls
14/01/2013

Turci na mala vrata postaju ključni ulagači u hrvatsko gospodarstvo

Povećani interes Turaka za Hrvatsku prije svega je potaknut skorašnjim ulaskom naše zemlje u Europsku uniju, čime se otvara tržište od 500 milijuna ljudi za turske tvrtke, smatraju stručnjaci...

U Hrvatskoj već posluje oko 50 turskih tvrtki. Osim u Dubrovniku, gdje su ulagale turske tvrtke Rixos i Uzel turizam, turski ulagači prisutni su i na šibenskom i zadarskom području preko kompanije Dogus grupa koja ulaže u marine i hotelske sadržaje, a upravo su Turci kupili Dioki.

U financijskom sektoru posluje jedna od najvećih turskih kompanija Süzer grupa, koja je preko Eksen holdinga u lipnju 2011. kupila Banku Brod. Najnovija akvizicija Turaka je društvo za upravljanje investicijskim fondovima – NFD Aureus Invest, piše Večernji list.

Turci su ukupno u posljednjih 20 godina, prema informacijama Hrvatske narodne banke, u Hrvatsku plasirali 108 milijuna eura. To je, u usporedbi s Austrijom i Njemačkom, sitnica jer su te zemlje u Hrvatsku uložili milijarde, točnije oko 9,4 milijarde eura, ali zanimljivo je da razina ulaganja Turaka rapidno raste. U 2011. su tako plasirali samo 20 milijuna eura u Hrvatsku da bi se u prva dva tromjesečja 2012. taj iznos popeo za četiri puta, točnije na 80 milijuna eura. Raste i robna razmjena. Ove je godine tako Hrvatska u Tursku izvezla 823 milijuna kuna robe, a uvezli smo 1,4 milijardu kuna pa smo u vanjsko-trgovinskom deficitu.

U kontekstu turističkih angažmana ulagača treba spomenuti i Turkish Airlines, koji je treća po veličini aviokompanija u Europi, a Hrvatsku je izabrala kao strateški važno tržište na kojem će se jačati operacije.

Invazija Turaka na Hrvatsku može biti dobra prilika i za jedne i druge: mi imamo položaj i politički trenutak koji može dobro pazariti za turski kapital, za kojim žudimo, a s pomoću kojega bismo mogli konačno izaći iz krize, piše Večernji list.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram