Zatvori
Poslovni Puls
15/01/2013

Raiffeisen: Prihodi od turizma sve veći, ali još uvijek manji nego 2008. godine

Prema posljednjim podacima DZS-a, ovogodišnji je studeni zabilježio rast broja turističkih dolazaka i noćenja na godišnjoj razini. Broj turističkih dolazaka u studenom je iznosio 195,2 tisuće, što je za 1,9% više na godišnjoj razini...

Broj turističkih noćenja po dolasku se očekivano smanjio u odnosu na prethodne mjesece pa je ostvareno 464 tisuće noćenja, što je za 8,9% više na godišnjoj razini. Pri tome su rastu i dolazaka i noćenja turista pridonijeli isključivo strani turisti, dok je kod domaćih turista zabilježen pad i broja dolazaka i broja noćenja. U strukturi noćenja prema zemlji iz koje strani turisti dolaze, u studenom su najviše noćenja ostvarili turisti iz Njemačke (15,7%), Austrije (13,7%) i Italije (12,5%), a slijede Slovenija (9,3%), Japan (4,8%) te Bosna i Hercegovina (4,2%).

Kumulativni podaci za razdoblje od siječnja do studenog pokazuju da je ostvareno 11,7 mil. turističkih dolazaka te 62,4 mil. turističkih noćenja. Tako je broj noćenja za 4% viši nego u istom razdoblju prošle godine, a i najviši je u proteklih pet godina. Tome su pridonijeli isključivo strani turisti, kojih je u prvih devet mjeseci bilo 5,1% više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je broj noćenja domaćih turista u istom razdoblju smanjen za 6,8 posto.

"Prema podacima iz bilance plaćanja u prvih devet mjeseci prošle godine prihod od putovanja se procjenjuje na 6,3 mlrd. eura, što je za 3,3% više nego u istom razdoblju 2011., no i dalje je ispod pretkrizne 2008. godine. Izražena sezonalnost i nedostatak izvanpansionske ponude zasigurno su među glavnim razlozima što prihodi od turizma nisu značajniji", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram