Zatvori
Poslovni Puls
16/01/2013

EBRD: Podaci ukazuju na poboljšanje ekonomske klime diljem Europe

Gospodarska kriza u novoj Europi dosegnula je dno, konstatirao je čelnik Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD), signalizirajući da će bančine ažurirane prognoze ukazati na poboljšanje prvi puta otkako je većina gospodarstava u regiji ponovo počela klizati u recesiju...

Predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti konstatirao je da su negdje od 2011. gospodarske prognoze koje EBRD objavljuje svaka tri mjeseca redovno upućivale na pogoršanje gospodarskih uvjeta. To bi se sada trebalo promijeniti, ističe on u najavi ažuriranih prognoza koje će banka objaviti idućeg tjedna.

"Smatramo da je takva situacija dosegnula dno i da smo ponovo na uzlaznoj putanji. Ona će biti blaga, odnosno rast neće biti snažan, a i varirat će od zemlje do zemlje. Držimo ipak da ćemo 2013. i 2014. ponovno biti na krivulji rasta", poručio je Chakrabarti u razgovoru za Reuters u utorak na jednoj konferenciji u Beču.

Ujedno je pohvalio mjere konsolidacije proračuna koje poduzimaju vlade diljem regije, ocijenivši ih herojskima, a za nepopularne mjere štednje kazao je da su jedini put kojim zemlje mogu ići ako žele izbjeći da ih kazne ulagači.

U EBRD-u ujedno i dalje izražavaju zabrinutost u vezi razduživanja koje provode većinom zapadnoeuropske banke, inače vlasnici najvećeg dijela zajmodavnog sektora na potezu od Baltika do Balkana, uz napomenu kako ih taj proces ipak ne brine kao prijašnjih godina.

"To nije trivijalno pitanje, ali nije ni tako značajno kao što je bilo 2011.", kazao je, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram