Zatvori
Poslovni Puls
17/01/2013

Gazprom kroz Hrvatsku želi postati ozbiljan regionalni plinski igrač

Najviši predstavnici ruske državne plinske i naftne kompanije Gazproma, jednog od najvećih proizvođača plina u svijetu, borave u Hrvatskoj. U Ministarstvu gospodarstva razgovarali su o energetskoj suradnji...

Gazprom želi sudjelovati na tržištu plina u Hrvatskoj, a kako je riječ o velikoj i važnoj kompaniji u plinskom sektoru, nužno je ozbiljno s njom razgovarati, izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u stanci između dvije runde razgovora s predstavnicima te ruske energetske kompanije.

Vrdoljak je izvijestio da su razgovori vođeni o tri teme - opskrbi plinom, suradnji u potencijalnim proizvodnim blokovima elektrana na plin te o interesu Gazproma za razvoj mreže za opskrbu motornih vozila plinom. Razgovori o tim i drugim temama nastavit će se u sklopu posebne radne skupine, rekao je Vrdoljak.

Rusi su po njegovim riječima iskazali i interes za pripremne radove na eksploataciji i istraživanju novih naftnih i plinskih polja u Hrvatskoj.

Gazpromov plin već je u Hrvatskoj jer je kutinska Petrokemija sklopila ugovor o kupnji 130 milijuna prostornih metara po cijeni 20 posto nižoj od dosadašnje i to je znak da Gazprom u Hrvatskoj želi ozbiljno raditi, smatra Vrdoljak.

Na pitanje hoće li povratak Gazproma u Hrvatsku sniziti cijene plina za građane i industriju, kazao je kako vjeruje da bi buduća suradnja mogla omogućiti industriji da bude konkurentnija i da ima jeftiniju energiju, a da je obveza Vlade da se to onda odrazi i na građane. Kada tržište sazrije za građane više ne bi trebalo biti poskupljenja nego snižavanja cijena, kazao je Vrdoljak.

Zamjenik glavnog izvršnog direktora Gazproma i generalni direktor Gazprom Exporta Alexander Medvedev sastanak je ocijenio konstruktivnim te dobrom pripremom za sastanak s hrvatskim predsjednikom i premijerom. Kaže da se razgovaralo o opskrbi plinom te o želji Gazproma da razvije ne samo hrvatsko nego i tržište regije kojoj Hrvatska pripada.

Hrvatska uskoro ulazi u Europsku uniju i to je dobra poslovna prilika, smatra Medvedev te ističe interes Gazproma za opskrbu plinom cestovnih vozila kao i za istraživanje i eksploataciju nafte, premda ona nije osnovni biznis tvrtke, kao i za prodaju nafte na hrvatskom tržištu.

Ruski Gazprom i hrvatski Plinacro danas će potpisati Plan aktivnosti o provođenju projekta odvojka plinovoda Južni tok na teritoriju Republike Hrvatske u razdoblju od 2013. do 2016. godine.

Potpisivanjem Plana aktivnosti Plinacro i Gazprom potvrdit će obostrani interes i zajedničko sudjelovanje u projektu Južni tok na teritoriju Hrvatske (odvojak plinovoda) te se međusobno obvezati na ispunjenje terminskih planova u razdoblju od 2013. do 2016. godine, ističu iz Plinacroa.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram