Zatvori
Poslovni Puls
18/01/2013

Gradnja prve IKEA robne kuće u Hrvatskoj započinje u travnju?

Vlada će idućih tjedana zauzeti stajalište o nabavci švedskih borbenih zrakoplova za potrebe Hrvatske vojske, vodeći računa o proračunskim mogućnostima i ograničenjima, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić nakon jutrošnjeg sastanka s ministricom trgovine Kraljevine Švedske Ewom Björling...

U ovom trenutku Vlada nema konačan odgovor o mogućnosti nabavke švedskih zrakoplova, s čime je povezano i sklapanje offset aranžmana, rekao je Grčić.

Razgovaralo se i o drugim aktualnim projektima, a jedan od njih je gradnja prodajnog centra lanca IKEA-e za što bi dozvola trebala biti izdana u idućih 60 dana, a gradnja početi u travnju, rekao je potpredsjednik Vlade.

Hrvatska i švedska strana po njegovim su riječima razmijenili informacije i o Vladinim mjerama za uklanjanje prepreka za ulaganja.

Švedska ministrica Ewa Björling naglasila je znatan porast robne razmjene između dviju zemalja tijekom prošle godine, što je po njezinim riječima, s obzirom na krizu, trenutno rijetkost u Europi. Pozdravila je napore Hrvatske na postizanju standarda i provedbi reformi bitnih za ulazak u EU kao i spremnost Hrvatske da na tom području pomogne svojim susjedima.

Potencijal za jačanje suradnje Hrvatske i Švedske ona vidi u 35 tisuća švedskih građana hrvatskog porijekla, koji poznaju obje kulture te poslovne običaje dviju zemalja.

Najavila je da će Švedska ovoga proljeća ugostiti hrvatsko izaslanstvo, a tijekom tog susreta naglasak će biti na razgovorima o energetici, čistim tehnologijama, zdravstvu i drugim područjima.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvih 11 mjeseci 2012. godine hrvatski izvoz u Švedsku iznosio je 43,7 milijuna eura, što je 1,7 posto više nego u istom razdoblju 2011. godine, a uvoz je istovremeno povećan za 32,9 posto, na 160,9 milijuna eura, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram