Zatvori

Evo zašto (možda) nije loše ulagati u dionice hrvatskih kompanija

Mnogi ljudi vjeruju da je investiranje u tržište dionica složeno, misteriozno i riskantno. Dionice se uglavnom shvaćaju kao sofisticirana varijanta klađenja, a takvo shvaćanje je pojačano nakon snažnih korekcija na tržištima kapitala koje su nastupile tijekom 2008. godine...

Tome u prilog idu strani i domaći mediji puni „crnih prognoza“ i senzacionalističkih natpisa o srozavanjima burzovnih indeksa i negativnih vijesti sa svjetskih burzi. Tržišta u razvoju, poput hrvatskog, posebno su pogođena. U razdoblju od 2007. do 2012. godine službeni dionički burzovni indeks CROBEX izgubio je oko 70% svoje vrijednosti.

Ovaj komentar je omogućio – Siguran novac, svjetski poznati investicijski vodič, od sada dostupan i na hrvatskom tržištu . Posjetite www.siguran-novac.com i predbilježite se – besplatno je! Ukoliko želite doznati više o Sigurnom novcu, pročitajte članak koji smo objavili na tu temu…

Unatoč tome, situacija nije nikada bila bolja za potencijalne investitore koji imaju viška novca i žele odškrinuti vrata svijeta dioničarstva. Sam čin sloma tržišta značajno je umanjio rizik investiranja i omogućio potencijalnom investitoru da po superpovoljnim cijenama postane vlasnik udjela u izvrsnim kompanijama. Važno je zapamtiti da je niska cijena najbolji osigurač od rizika. Na hrvatskom tržištu kapitala mogu se povoljno kupiti dionice kompanija koje ostvaruju izvrsne rezultate, profitabilne su, uvećavaju svoju vrijednost, nisu zadužene (što je u ovakvim uvjetima u gospodarstvu od iznimne važnosti za opstanak), šire svoje poslovanje, većinu prihoda ostvaruju od izvoza i prihodi im ne ovise o riziku Hrvatske, kao u slučaju pada kreditnog rejtinga, a neke isplaćuju i zavidnu dividendu (dio dobiti koju kompanija isplaćuje uslijed dobrog poslovanja). Primjerice radi, dionica Hrvatskog Telekoma u posljednjih 5 godina donosila je godišnji prosječni dividendni prinos od 11%, dok ste u banci za isto razdoblje mogli oročiti štednju na najviše 4% godišnje.

Svakako da nisu sve cijene dionica povoljne i da postoje dionice kompanija koje su i dalje preskupe u odnosu na kvalitetu odnosno vrijednost kompanija. Zato treba biti oprezan pri donošenju odluke o investiranju u pojedine kompanije.

Mnogi dionicu shvaćaju samo kao nekakvu papirnatu ili elektroničku ispravu. Takvo shvaćanje nije ispravno jer je dionica puno više od toga. Treba kupovati dionice kompanija čije vlasništvo izaziva kod investitora ponos jer kupnjom dionica postaje se vlasnikom udjela u poduzeću. Naravno da to ne znači da dioničar može doći u poduzeće i reći „Ovo je moj stol, ovo su moje zavjese, ovo je moj kompjuter...!“, ali kao vlasnik udjela dioničar ima pravo glasa na glavnoj skupštini dioničara koje se održavaju uglavnom jednom godišnje, pravo na udio u imovini društva u slučaju likvidacije (nakon što se namire potraživanja svih vjerovnika), pravo prvokupa u slučaju novog izdanja dionica društva i već spomenuto pravo na udio u dobiti kroz dividende.

Potencijalni investitor u dionice hrvatskih kompanija treba shvatiti da je upravo sada pravo vrijeme da se iskoriste odlične prilike na tržištu dionica i pripreme strategije za odabir dionica koji će donijeti dugoročno stabilan prinos.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram