Zatvori
Poslovni Puls
23/01/2013

Premijer Zoran Milanović: Teško ćemo ostvariti planirani rast BDP-a od 1,8 posto

Gospodarski rast od 1,8 posto u ovoj godini ostvarit ćemo teško, ali vjerujemo da je to moguće, izjavio je danas premijer Zoran Milanović u Hrvatskom saboru, odgovorivši na pitanje HDZ-ovog zastupnika Domagoja Ivana Miloševića...

Miloševića je zanimalo kako Vlada misli ostvariti planirani rast od 1,8 posto, s obzirom na to da je rast obećavala i prošle godine, a zabilježen je pad od gotovo 2 posto, kao i rast nezaposlenosti, pad industrijske proizvodnje, te standarda građana.
"Nedavno ste izjavili da nikada niste ništa obećali, je li za vas obećanje rast od 1,8 posto u 2013. godini, kako planirate ostvariti taj rast i smanjiti nezaposlenost", upitao je premijera Milanovića.

On mu je odgovorio kako nikada nije rekao da nije ništa obećao, već da ne želi davati velika obećanja, "ali vaša je uobičajena forma da vadite stvari iz konteksta i da na taj način pokušavate podvaliti".

Naglasio je kako je Kukuriku koalicija davala realna obećanja da će uvesti reda u državu i paralelno s tim ljudima pokušati zajamčiti rad i poštenu plaću za pošten rad.

Dodao je kako Vlada upravo na tome radi već godinu dana, da mjerama fiskalne konsolidacije pokušava smanjiti javnu potrošnju i deficit, "sve ono što je godinama Hrvatska gomilala vrlo neodgovorno zatvaranjem očiju pred činjenicama da smo u krizi i da ne možemo štedjeti jer štede oni koji imaju".

Milanović je istaknuo da se hrvatske državne obveznice danas izdaju puno povoljnije nego prije godinu dana, jer je i takva klima u Europi.

"Mi ćemo rast od 1,8 posto ostvariti teško, ali vjerujemo da je to moguće", poručio je, istaknuvši da time ne daje nerealna obećanja, već iznosi Vladine prognoze da će Hrvatska u ovoj godini ostvariti rast.

Naglasio je da je politika Vlade u ovoj godini, nakon prošlogodišnjih "restrikcijskih odluka", da se u restrikcije više ne ide, "jer je to negativno za rast, za gospodarstvo, za društvo u cjelini".

"Radit ćemo i dalje. Red uvodimo, reda u ovoj zemlji uz širenje prostora slobode, ima više nego prije dvije godine, zemlja je otvorenija, a reda u državnim financijama ima puno više nego ranije i bit će ga puno više", kazao je premijer.

Drago mu je, dodao je, da Milošević, a čini mu se, rekao je, i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko "prema onome što nije izjavio, jer nije bio jasan", podupire Zakon o strateškim investicijama "jer ste svjesni što to znači za ovu zemlju".

Milanović je HSS-ovcu Branku Hrgu odgovorio kako Vlada neće smanjivati PDV na hranu, jer to smatra neodgovornim i populističkim ponašanjem.

"Nećemo smanjiti PDV na ovo što vi predlažete zato što to smatram neodgovornim i populističkim ponašanjem. Čudi me da bar, kada ste takvi populisti, niste uspjeli skupiti više od 50 tisuća potpisa", poručio je Hrgu.

Naglasio je kako je njegova Vlada odgovorna, da državne financije nisu šala, da je Vlada u prvoj godini štedjela, ali da više ne može jer "ćemo zagušiti bilo kakvu perspektivu rasta".

"To cijeli svijet vidi, sada vidi i MMF, ali nećemo kupovati naklonost ljudi ovakvim sitnim avanturističkim potezima, jer su sitni po svom intelektualnom kapacitetu, a avanturistički jer zemlju vode u tešku financijsku situaciju", naglasio je Milanović, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram