Zatvori
Poslovni Puls
25/01/2013

Ova godina donosi novi pad cijena nekretnina, pogotovo u Dalmaciji

Trend pada cijena i prodaje na hrvatskom tržištu nekretnina nije se mijenjao od 2008. godine, a očekivanja su da će se nastaviti i u 2013. godini. Istina, kaže Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja posrednika u poslovanju nekretninama pri HGK, ove godine se očekuje usporeni pad, kako cijena tako i ponude i potražnje...

U 2012. godini su na najvećem i najdinamičnijem, dakle, zagrebačkom tržištu ponuda i potražnja u prosjeku pali za deset posto, otprilike u istom postotku smanjen je i broj obavljenih transakcija, a u tim okvirima kreće se i pad cijena.
Pad cijena nastavit će se i u ovoj godini, ali, naglašava Ranilović, samo za određene nekretnine, s obzirom na to da su za neke već dosegnule dno. Radi se o nekretninama na dobrim lokacijama na kojima će cijene teško dalje padati, pojasnio je Ranilović.

Stanje na tržištu nekretnina još je lošije u Splitu i Dalmaciji. Pod lošijim podrazumijeva se još veći pad potražnje, cijena i, dakako, onog najvažnijeg - broja obavljenih kupoprodaja. Cijene na ovom području bile su više u odnosu na zagrebačke, što je u zadanim okolnostima utjecalo i na veći pad, u prosjeku za 20 posto, piše Slobodna Dalmacija.

Očekivanja da će ulazak Hrvatske u Europsku uniju dovesti do potpunog zaokreta u trendu, po svemu sudeći bez osnova su. Razlog je prije svega u činjenici da građani zemalja članica EU-a od 2009. u Hrvatskoj mogu kupovati nekretnine bez ograničenja. Vrata su im, dakle, širom otvorena, ali ekonomska kriza prisutna je u većoj ili manjoj mjeri u većini tih zemalja, što se odrazilo i na kupovinu nekretnina.

"Po mojim saznanjima proizišlim i iz razgovora sa stranim državljanima koji su već kupili nekretnine na Jadranu, postoji određeno zanimanje za nekretnine u Hrvatskoj kod osoba koje su pred mirovinom ili u mirovini. Međutim, ni oni olako ne ulaze u kreditna zaduženja, a oni koji imaju gotovinu mahom su je uložili u dionice preko fondova, jer se kod njih na štednju plaća porez. Ekonomska kriza utjecala je na pad vrijednosti dionica i u tom slučaju im se ne isplati prodavati ih, biti na gubitku u odnosu na uloženo da bi trošili na nekretnine u drugoj zemlji", kaže Smilja Trgo, vlasnica jedne splitske agencije za posredovanje u kupoprodaji nekretnina.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram