Zatvori
Poslovni Puls
28/01/2013

Kriza potrošnje: Hrvati kupuju samo egzistencijalno potrebne proizvode

Konačni podaci DZS-a potvrdili su realan pad prometa od trgovine na malo od 5,7% godišnje te pad od 1,9% godišnje u nominalnom izrazu. Promatrajući prema kategorijama NKD-a¸jedino je trgovina na malo motornim vozilima i mazivima zabilježila realan rast i to od 14,3% godišnje...

Konačno priopćenje prometa od trgovine na malo potvrđuje očekivani pad potrošnje trajnih i luksuznih dobara čiji udio u trgovini na malo kontinuirano opada od početka krize. To potvrđuje i pad prodaje motornih vozila od 26,2% godišnje u nominalnom izrazu (podjela djelatnosti po trgovačkim strukturama).

Potrošači se sve više okreću alternativnim izvorima financiranja kao što je primjerice ušteđevina, dok se istodobno manje troši na luksuzne proizvode, a više na proizvode koji su egzistencijalno potrebniji. Naime, evidentno je usmjeravanje potrošača na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba što se vidi u kontinuiranom rastu udjela prometa ostvarenog u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama (oko 40%). Tako prema nominalnim indeksima promet od trgovine na malo u ovoj kategoriji proizvoda bilježi rast od 3,4% godišnje.

"Rast zaposlenosti i raspoloživog dohotka ključni su čimbenici oporavka trgovine na malo. Na razini cijele 2012. godine očekujemo realni pad trgovine na malo nešto ispod 4%. S obzirom na predviđene blage stope rasta gospodarstva u 2013., pozitivne stope rasta u trgovini na malo ne očekujemo ni u ovoj godini", poručuju RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram