Zatvori
Poslovni Puls
28/01/2013

Na Mljetu napokon niče turistički kompleks vrijedan 109 milijuna eura?

Turistički kompleks ruskog milijardera Vladimira Jevtušenka na otoku Mljetu, vrijedan 109 milijuna eura, mogao bi postati jedan od prvih projekata koji bi budući Zakon o strateškim ulaganjima mogao pokrenuti s mrtve točke...

Iako u Vladi za sada ne žele otkriti koje će velike strateške investicije dobiti prioritet, Jevtušenkovo ulaganje ispunjava sve propisane preduvjete: višestruko premašuje zakonom propisanu vrijednost projekta, predviđa zapošljavanje 150 ljudi, pridonosi razvoju turizma, a realizira se na otoku, što je, prema Zakonu, dodatna prednost, piše Slobodna Dalmacija.

Jevtušenko, koji spada među 10 najbogatijih Rusa, prije sedam godina kupio je dva zemljišta na Mljetu za pet milijuna eura od Općine Mljet, no nije se mogao uknjižiti kao vlasnik, jer je dio zemljišta registriran kao šuma i kao takav nije se mogao prodati strancima.

Reagiralo je i Državno odvjetništvo, pa je cjelokupan projekt ostao potpuno blokiran. "Kvaka" je bila u tome što se uopće nije radilo o šumi, nego o pustoj zemlji koja je u zemljišnim knjigama bila upisana kao šuma.

Prostorni plan Općine – u kojoj je na vlasti SDP - na tom je predjelu predvidio turističku zonu, no Dubrovačko-neretvanska županija – u kojoj je na vlasti HDZ - donijela je prostorni plan koji je Mljet ostavio bez ijedne čestice namijenjene turističkoj izgradnji.

Prije dvije godine Županija je u plan vratila jednu turističku zonu, no ona je samo dijelom pokrivala zemljište koje je kupio Jevtušenko. Budući Zakon o strateškim investicijama mogao bi riješiti ovu pat-poziciju, i to odlukom o strateškom upravljanju prostorom.

Načelnik Općine Mljet Nikola Hajdić, nakon sedam godina bitke sa županijskom i državnom vlašću, nije bio spreman komentirati čitav slučaj. Rezigniran blokiranjem projekta za koji je uvjeren da je mogao Mljetu osigurati novi val razvoja, poručio je tek da su "i do sada se mnogi zakoni mogli primijeniti da se ovaj slučaj riješi, ali se to ipak nije dogodilo".

Jevtušenkov slučaj puno je puta bio na dnevnom redu razgovora između dviju zemalja na najvišoj razini, a neslužbene informacije govore da je bivša premijerka Jadranka Kosor navodno u dva navrata ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu obećala rješavanje tog problema. Ako uvrsti taj projekt na listu strateških investicija, Vlada bi konačno otklonila stalni kamen spoticanja u odnosima s Rusijom, piše Slobodna.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram