Zatvori
Poslovni Puls
29/01/2013

Ljubo Jurčić: Ako se nastavi gospodarski pad - Vlada bi trebala podnijeti ostavku!

Usprkos svim mjerama i pokušajima hrvatske Vlade za ublažavanje negativnih trendova, opća gospodarska situacija i dalje se pogoršava, što se najbolje vidi iz daljnjeg pada zaposlenosti, pada proizvodnje i BDP-a, te snižavanja kreditnog rejtinga zemlje na špekulativnu razinu...

No, ono što bi trebalo zabrinuti svakoga u Hrvatskoj jest galopirajuća nezaposlenost. Prema brojčaniku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje s jučerašnjim danom na burzi je bilo prijavljeno više od 371 tisuću nezaposlenih, što znači da je u odnosu na prosinac 2012. bez posla ostalo dodatnih 13 tisuća ljudi. Ipak, ni ti katastrofalni podaci nisu pitanje nezaposlenosti stavili u prvi plan svih tema.

"Može se opća situacija čak i poboljšati, ali to neće biti posljedica neke smišljene politike nego posljedica slučajnosti", ističe Ljubo Jurčić koji nije optimist, jer Vlada ni za ovu godinu nije ponudila rješenja za najvažnije probleme. Prema njegovu mišljenju, izlaz je u promjeni ne samo ekonomske politike, nego i političkih elita, jer ove koje su na vlasti jednostavno ne mogu donijeti boljitak.

"U Hrvatskoj jedan posto pada BDP-a iznosi tri milijarde kuna. Kada bi imali Vladu koja bi samo zaustavila pad, već bismo zaradili tri milijarde, a što bi tek bilo da Vlada može dići BDP za jedan ili dva posto", pita se Jurčić. I on je mišljenja da je godina dana dugačko vrijeme za čekanje zaustavljanja negativnih trendova. Ipak, ne plaši se najcrnjeg scenarija, jer, kako kaže, država ne može tako lako bankrotirati, jedino će narod živjeti sve lošije i lošije.

"U svijetu ima 120 država koje su vječno u krizi, gdje ljudi daleko lošije žive nego mi. Sve je zapravo pitanje političke svijesti naroda i društva, odnosno hoće li trpjeti ovakvu vlast još tri godine. Bez promjene politike definitivno će narod sve teže živjeti, a sada je samo pitanje kritične mase među građanima hoće li izvršiti pritisak na Vladu", rekao je Jurčić.

"Prema mome mišljenju, ukoliko bi prva polovina ove godine bila i dalje negativna, bilo bi korektno da Vlada podnese ostavku i raspiše izbore do kraja godine, jer svako veće gubljenje vremena dodatno će produbljivati krizu i za izlazak će automatski trebati mnogo više vremena", ističe Jurčić u razgovoru za Glas Slavonije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram