Zatvori
Poslovni Puls
31/01/2013

Gazprom navodno želi kupiti Petrokemiju!

Ruski gigant Gazprom zainteresiran je za kupovinu Dine Petrokemije, ali i kutinske Petrokemije, doznaje Index...

Prema istim izvorima, prvo ulaganje Gazproma bit će preuzimanje Dina Petrokemije od turskog Čališkana koji, očito, nije ni imao namjeru pokrenuti proizvodnju u Dioki Grupi. Zanimljivo je da se kao lobist Gazproma u Hrvatskoj pojavio zagrebački poduzetnik Boro Maletić, kojeg se povezivalo i s turskim Čališkanom te se spominjalo i njegovo prijateljstvo s ministrom Slavkom Linićem.

Maletić je ovih dana jednom tjedniku demantirao svoju povezanost s Čališkanom. No, upravo zbog pojavljivanja Maletića kao posrednika oko Gazproma, premijer Zoran Milanović odbio je mimo protokola razgovarati s direktorom Gazproma Aleksejom Millerom, inače jednim od najmoćnijih poslovnih ljudi u Rusiji.

Rukovodstvo Gazproma prilikom nedavnog posjeta Hrvatskoj izrazilo je želju za strateškim ulaganjima u domaću energetiku i petrokemiju. Aleksej Miller najavio je izgradnju kraka plinovoda Južni tok prema Hrvatskoj, povećanu isporuku i povoljnije cijene plina. Zbog najava povoljnijih ugovora s ruskim dobavljačima, hrvatska je Vlada kratkoročno odustala od planiranog ulaganja u LNG terminal na Krku, oko kojeg se diglo puno prašine prilikom nedavnog posjeta Kataru.

Index doznaje kako su predstavnici Gazproma zainteresirani i za zemljište na Krku koje je u okviru Dioki grupe predviđeno za gradnju terminala. Zemljište je u cijelosti u hipotekarnom posjedu Hypo Alpe Adria Banke, koja je, inače, izuzeta iz skupine vjerovnika koji se u predstečajnoj nagodbi odriču svojih potraživanja od Dioki grupe. Državni HEP se, pri tome, odriče više od 200 milijuna kuna svojih potraživanja.

Ukoliko Gazpromu pođe za rukom da preuzme zemljište na Krku, za koje HEP, navodno, više nije zainteresiran, to će značiti orijentiranost Hrvatske isključivo na ruskog dobavljača. Najave ruskih medija da bi Gazprom mogao inicirati i razgovore o preuzimanju hrvatskog dijela Ine otkrivaju daleko veće ambicije strateških ruskih tvrtki, od onih koje su najavljene prilokom nedavnog posjeta Zagrebu, piše Index-ov Gordan Malić.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram