Zatvori
Poslovni Puls
31/01/2013

Kineski hakeri nasrnuli na New York Times!

Hakeri koji su možda povezani s kineskom vladom zadnjih mjeseci napadaju New York Times upadajući u informatički sustav i probijajući lozinke, objavio je list u srijedu...

Napadi se događaju nakon što je list 25. listopada objavio članak o istrazi kineskog premijera Wen Jiabaa kojom je otkriveno da je njegova obitelj trgovinom zaradila milijarde dolara.

New York Times tvrdi da se uspio obraniti od pirata i zaštititi od novih upada uz pomoć informatičkih stručnjaka.

"Kineski hakeri primijenili su metode koje su naši savjetnici usporedili s metodama što ih je nekad kineska vojska primjenjivala za upade u Timesovu mrežu", ističe list pozivajući se na indicije koje su prikupili sigurnosni stručnjaci koje je Times pozvao u pomoć.

Domogli su se elektroničke pošte i dokumenata upadom u račune elektroničke pošte direktora šangajskog ureda Davida Barboze, koji je pisao o istrazi protiv Jiabaove obitelji i u račun bivšeg direktora pekinškog ureda Jima Yardleyja koji je sada direktor ureda za južnu Aziju u Indiji.

"Mogli su učiniti golemu štetu našim sustavima", rekao je čelnik za komunikacije Marc Frons.

Njihova glavna meta je bila pošta Davida Barboze, piše Times. "Čini se da su tražili imena osoba koje su Barbozi odavale informacije".

Kineski ministar obrane zanijekao je bilo kakvu vezu između tih upada i vlade, rekavši da Times ne postupa profesionalno kada bez dokaza i neutemeljeno optužuje kinesku vojsku za informatičke napade, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram