Zatvori
Poslovni Puls
04/02/2013

Svjetska banka: Bez reformi regija neće izaći iz krize

Svjetska banka  će kao i do sada činiti sve što je u njenoj moći da pomogne državama zapadnog Balkana u suočavanju s postojećom gospodarskom krizom no izlaz iz te situacije neće biti brz a ovisit će kako o trajanju krize u eurozoni tako i o provedbi reformi koje će potaknuti gospodarski oporavak, izjavio je Abebe Adugna, glavni ekonomist Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Kosovo...

"Zbog utjecaja produžene krize u eurozoni jasno je da oporavak neće biti brz. On dobrim dijelom ovisi o tome koliko će se brzo eurozona oporavljati no također ovisi o tome što vlasti (zemalja regije) rade", kazao je Adugna u intervjuu koji je u nedjelju objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Podsjećajući kako je sadašnja kriza počela još 2008. godine, Adugna je istaknuo kako su države zapadnog Balkana među onima koji su najteže pogođene tim zbivanjima.

"Povećali smo potporu zemljama regije u smislu financijskih sredstava, ali i kroz savjetovanje kako se najbolje mogu suočiti s veoma nepovoljnim vanjskim ambijentom", kazao je ovaj stručnjak WB-a.

Pojašnjavajući što bi vlade država regije poput BiH mogle i same napraviti, Adugna je kazao kako je riječ prije svega o reformi javnih rashoda jer se na taj način sada uglavnom financira potrošnja.

To bi se moralo promijeniti tako da se investiranje preusmjeri u gospodarski rast, zdravstvo i obrazovanje, a istodobno bi bilo nužno poboljšati uvjete za rad privatnog sektora i ukloniti sve ono što oni vide kao zapreke investiranju, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram