Zatvori
Poslovni Puls
05/02/2013

Puno lošije od očekivanja: Maloprodaja pala za 6,1 posto u prosincu

U prosincu prošle godine u Hrvatskoj je promet u trgovini na malo pao 6,1 posto na godišnjoj razini, više nego mjesec dana prije i znatno više nego što se očekivalo...

Prosinac je već 10. mjesec zaredom kako potrošnja pada, i to brže nego u studenom, kada je promet u trgovini na malo skliznuo 5,7 posto. Pad potrošnje ponajviše je posljedica rasta nezaposlenosti, smanjenja raspoloživog dohotka i potrošačkog pesimizma.

Dinamika pada osobne potrošnje upozorava da će se takvi trendovi vrlo vjerojatno zadržati i tijekom 2013. godine. S obzirom da je osobna potrošnja jedna od najznačajnijih komponenti BDP-a, onda je teško očekivati i pozitivne stope rasta BDP-a, bez obzira na očekivani oporavak investicija, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke. U prilog toj tvrdnji ide i činjenica da će se zaposlenost nastaviti smanjivati, što potvrđuju podaci na početku godine, dodaje Šantić.

Isto tako, osobna potrošnja uvelike ovisi o raspoloživom dohotku kućanstava, koji će se i dalje smanjivati zbog rasta cijena za otprilike tri posto ove godine. Također, slaba je potražnja za kreditima od strane građana, pa je jasno da se ne mogu očekivati promjene trendova u maloprodaji, dok ne nastupe pozitivni trendovi na tržištu rada, zaključuje Šantić, koji i u ovoj godini očekuje pad prometa u trgovini na malo, od oko 3 posto, što bi bilo manje nego lani kada je pao nešto više od 4 posto, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram