Zatvori
Poslovni Puls
05/02/2013

Za Vladu pad kreditnog rejtinga u "smeće" - očekivan

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije (EU) Branko Grčić izjavio je kako do rebalansa proračuna mora doći. Ustvrdio je da je pad kreditnoga rejtinga na nivo "smeća" - logičan slijed događaja nakon stanja u kojem je bivša HDZ-ova vlada ostavila državu...

"Ono na čemu će se tražiti uštede je pitanje materijalnih troškova, intelektualnih usluga eventualno, ali i onoga što je vezano za kapitalna ulaganja", rekao je Grčić odgovarajući na pitanja novinara u Splitu gdje je sudjelovao na svečanosti otvaranja novoizgrađene Obrtno-tehničke škole. Na novinarski upit kako komentira prijedloge nekih Vladinih kritičara koji se zalažu za formiranje vlade nacionalnog spasa, Grčić je rekao kako smatra da je to u ovom trenutku pretenciozno.

"Ova Vlada je praktično tek započela mandat, prošla je tek godina dana i ja vjerujem da ćemo mi u mandatu stvoriti više reda u državi u svim segmentima, stabilizirati javne financije i otvoriti perspektive gospodarskog rasta i novog zapošljavanja", kazao je. Istaknuo je kako Vlada ima velika očekivanja i od ulaska Hrvatske u EU zbog većeg priljeva kapitala kroz fondove EU-a te povoljnijih uvjeta i za izravna strana ulaganja u zemlju.

Zamoljen da komentira Moody'sovo smanjenje kreditnog rejtinga Hrvatske na razinu smeća i smatra li da su tomu pridonijeli i Vladini postupci, Grčić je kazao kako treba voditi računa i što je ova Vlada zatekla. Zatekla je gotovo 40 milijardi kuna veći javni dug u samo tri godine krize za vrijeme bivše vlade, a 40 miljardi veći javni dug je oko tri milijarde više za kamate i upravo je to trošak koji je ove godine smanjio prostor za smanjenje deficita u državi, rekao je Grčić.

Na upit hoće li se umjesto Ine formirati nova državna naftna kompanija, Grčić nije ni potvrdio ni opovrgnuo takvu mogućnosti već je tek kratko rekao: "O tom potom, to danas nije tema." Neki su mediji , pozivajući se na neslužbene izvore, objavili kako Vlada prijedlogom zakona o ugljikovodicima ima namjeru osnovati novu državnu naftnu kompaniju koja bi trebala biti ključni zastupnik interesa države u poslovima gospodarenja nacionalnim naftnim i plinskim bogatstvima.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram