Zatvori
Poslovni Puls
06/02/2013

Po prvi put nakon četiri godine američki deficit pada ispod bilijun dolara

U fiskalnoj 2013. američki proračunski deficit će pasti na 845 milijardi dolara nakon što je četiri godine zaredom bio bilijun i više dolara, priopćio je jučer Kongresni ured za proračun, navodeći kako će do toga doći uvelike zbog većih poreza koje sada plaćaju bogati Amerikanci...

Analiza Kongresnog ureda za proračun (CBO) pretpostavlja da će automatski doći do smanjenja trošenja od 85 milijardi dolara kao što je predviđeno 1. ožujka.

Ured kaže kako će fiskalno pritezanje zbog viših poreza i smanjene potrošnje usporiti gospodarski rast na anemičnih 1,4 posto do kraja 2013., dovodeći do rasta nezaposlenosti.

U novogodišnjem dogovoru da bi se izbjegla "fiskalna litica" porezne stope na dohodak iznad 450.000 dolara za parove su vraćene na njihovu razinu od prije 2001. Ali automatski rezovi u potrošnji samo su odgođeni za dva mjeseca, odnosno do 1. ožujka.

Američko gospodarstvo će se početi oporavljati 2014. i brže puniti saveznu blagajnu, prema ovom nestranačkom kongresnom proračunskom arbitru.

Čak i ako Kongres ne poduzme daljnje rezanje potrošnje ili podizanja poreznih prihoda, deficit će se nastaviti smanjivati dosegnuvši 616 milijardi u fiskalnoj 2014. i 430 milijardi u fiskalnoj 2015.

Deficit 2015. će odgovarati 2,4 posto američkog bruto domaćeg proizvoda u to doba, razini koju mnogi ekonomisti smatraju održivom.

Međutim, deficit će stalno rasti od sredine desetljeća približivši se bilijunu dolara do 2023., prema prognozi.

CBO predviđa da će deficit rasti zbog sve starijeg stanovništva, sve većih troškova zdravstva, jačanja saveznih subvencija zdravstvenog osiguranja i rastućim plaćanjima kamata na savezni dug.

CBO je upozorio da će se američki javni dug nastaviti gomilati dosegnuvši 77 posto BDP-a 2023. te dalje rasti, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram