Zatvori
Poslovni Puls
07/02/2013

Ljubo Jurčić: Hrvatsku neće spasiti turizam, već industrija i tehnologija!

 Hrvatska bi do 2020. trebala ući među 20 turistički najkonkurentnijih zemalja svijeta, a ukupne turističke prihode udvostručiti na više od 14 milijardi eura, predviđeno je prijedlogom strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine koju je u srijedu usvojila hrvatska Vlada...

Ministar Veljko Ostojić izdvojio gdje hrvatski turizam dobro kotira.

"Imamo vrlo dobru dostupnost renta car agencija, poznatih svjetskih brandova te niski rizik zaraze virusom HIV-a", naglasio je Ostojić.

Prema njemu, novom strategijom se predviđa čak sedam milijardi novih investicija, većinom iz EU fondova jer Hrvatska novca za to nema. Posljedica toga bit će daljnji rast zaposlenosti u turizmu i ugostiteljstvu, u kojima sada radi preko 95.000 ljudi. Sukladno Strategiji, u turističkom bi se sektoru otvorilo preko 20.000 novih radnih mjesta, čemu još valja pridodati i 10.000 novih radnih mjesta u pratećim djelatnostima što bi, prema Ostojiću, trebalo spasiti hrvatsko gospodarstvo.

"Nijedna razvijena zemlja nije razvijena samo zbog turizma nego zbog industrijske proizvodnje i tehnološkog razvoja. Turizam nas definitivno ne može spasiti, on je sektor koji pridonosi, ali mu ne treba tovariti nerealna očekivanja", kaže profesor s Ekonomskog fakulteta Ljubo Jurčić koji već godinama upozorava na mitove o hrvatskom turizmu.

Primjer za to su Grčka i Španjolska, mediteranske zemlje poput Hrvatske s turističkim prihodima puno većim od naših. Obje imaju nezaposlenost veću do 21 posto te grcaju u dugovima, piše Dnevno.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram