Zatvori
Poslovni Puls
07/02/2013

Mate Rimac: Ako bude potrebno, selimo proizvodnju Concept One-a izvan Hrvatske

I dok svi bruje o nevjerojatnom uspjehu s proizvodnjom električnog super-automobila Concept One, vlasnik Mate Rimac progovorio je i o svakodnevnim problemima s posovanjem u Hrvatskoj...

"Jako je teško tu biti konkurentan. Odbijao sam i ponude koje su uključivale preseljenje u druge zemlje, kako proizvodnje tako i razvoja. Da mi se sad vratiti na te ponude, vjerojatno bih drugačije odlučio", kaže Rimac u razgovoru za Net.hr.

"Odbio sam ih iz patriotizma, htio sam da to ostane u Hrvatskoj, da imamo proizvod koji je prepoznatljiv u svijetu i da se njime možemo ponositi. Ali previše je prepreka, preteško opstajemo, svaki mjesec je borba i to traje godinama, stalno smo na rubu. Sljedeći tjedan imam sastanke s investitorima s Bliskog istoka, pa ćemo vidjeti što će se dogoditi.", dodaje Rimac.

Ističe kako konkurentski automobili u primjerice SAD-u dobivaju pomoć države, dok on u Hrvatskoj ne može računati na to, a teško je pronaći i većeg financijskog partnera koji bi pratio cijeli projekt.

"Financije su najveći problem koji imamo da bismo pokrenuli veću proizvodnju i mene je uvijek strah da će se pojaviti netko tko će imati više novca i tko će nas stići. Moći će se koncentrirati na to, a mi skačemo okolo da uspijemo pokriti plaće, da preživimo. Mislim da je jedini način za držanje smjera u kojem se želimo razvijati da prihvatimo financiranje investitora. Ako to uključuje seljenje, morat ćemo to, nažalost, napraviti", priznaje Rimac.

"Mislim da su šanse dosta dobre da ostanemo tu. Vidjet ćemo. Volio bih ostati. Naša vrijednost su inženjeri, moji dečki, koji su tu – firma, zidovi i motori su ništa bez njih. Koliko su oni spremni za selidbu, njihove obitelji s djecom, mislim da to investitoru ne bi trebalo biti u interesu. Ali opet, neki od njih žele vjerojatno imati proizvodnju lokalno. Postoji i mogućnost da razvoj ostane ovdje. Kineski investitori često funkcioniraju tako – mi njima dajemo razvijeni produkt za proizvodnju, a brend i razvoj ostaju tu. Vidjet ćemo. Trenutno uz muke možemo preživjeti, pa si mogu priuštiti još malo pregovaranja."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram