Zatvori
Poslovni Puls
07/02/2013

Slovenija ulazi u sveopću rasprodaju državne imovine

Slovenska vlada spremna je bez ograničenja prodati državne udjele u više tvrtki, od kojih bi investitorima mogle biti zanimljive dionice farmaceutske tvrtke Krka, Pozavarovalnica Sava i poduzeće za upravljanje autocestama DARS...

Vlasničke udjele u njima, te u nacionalnoj zrakoplovnoj tvrtki Adria Airways, Banci Celje, Casinu Bled i Casinu Portorož, Savi i Žitu vlada je u srijedu klasificirala kao "portfeljske", što znači da u njima nema strateškog interesa za državnu kontrolu i spremna ih je prodati bez zadržavanja četvrtine dionica.

Novoosnovani holding državne imovine, koji upravlja s vlasničkim portfeljom države koji se cijeni na 11 milijardi eura, takvu će portfeljsku imovinu za koju postoji zanimanje na tržištu ili u prodajnom procesu treba potporu države nuditi isključivo po gospodarskim kriterijima.

Za razliku od toga dijela državne imovine, pri upravljanju tzv. strateškim tvrtkama država treba zadržati najmanje 50 posto udjela, a u "važnim" tvrtkama najmanje je četvrtinu.

U Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) država će nastojati zadržati četvrtinsko vlasništvo, izjavio je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade državni tajnik u ministarstvu financija Andrej Šircelj.

Među tvrtkama koje su ocijenjene kao portfeljski dio državne imovine namijenjen prodaji i Telekom Slovenije, te ljubljanski Petrol, ali bez energetskog dijela koji će se odvojiti kao strateški dio državne imovine.

Slovenija u državnom vlasništvu namjerava zadržati veći dio energetske i prometne infrastrukture, a u 100-postotnom vlasništvu zadržat će i SID banku za potporu izvozu te udjele u poduzećima kojima raspolaže državni fond KAD.

"Rokovi za prodaju državnih udjela jooš nisu određeni, a osim cijene i kvalitete potencijalnih kupaca prilikom prodaje vodit će se računa i o drugim elementima, kao što su poslovni planovi potencijalnog kupca, njegov bonitet i održavanje većeg broja radnih mjesta", rekao je Šircelj, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram