Zatvori
Poslovni Puls
08/02/2013

Mario Draghi: Druga polovica ove godine donosi oporavak cijeloj eurozoni

Gospodarske aktivnosti u eurozoni trebale bi se početi postupno oporavljati u drugoj polovini 2013., kazao je čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi na današnjoj tiskovnoj konferenciji, upozorivši ipak da negativni rizici nadmašuju one pozitivne...

"Gospodarska slabost u eurozoni prevladavat će u prvoj polovini 2013. U drugom dijelu godine očekuje se postupni oporavak gospodarstva, poduprt našom popustljivom monetarnom politikom, poboljšanim povjerenjem na financijskim tržištima, kao i jačanjem globalne potražnje", kazao je Draghi na tiskovnoj konferenciji po završetku redovnog bančinog zasjedanja.

ECB je očekivano na redovnom mjesečnom zasjedanju zadržao ključne kamatne stope na rekordno niskih 0,75 posto.

Gospodarstvo eurozone smanjilo se u drugom i trećem tromjesečju prošle godine, što se tehnički definira kao recesija, a očekuje se da je njezin pad dodatno produbljen u četvrtom tromjesečju.

Draghijeve gospodarske prognoze za ovu godinu ne razlikuju se od onih koje je iznio na prijašnjem redovnom sastanku održanom prije mjesec dana.

Osvrnuvši se i na nedavni snažan uzlet tečaja eura, Draghi je poručio da će ECB budno pratiti hoće li jačanje jedinstvene europske valute izmijeniti bančine prognoze inflacije.

Ujedno ističe da je najnoviji skok tečaja eura na deviznim tržištima znak jačanja obnovljenog povjerenja u euro.

"Dakako da ćemo nastojati utvrditi hoće li jačanje eura, ako se održi, izmijeniti naše procjene rizika što se tiče cjenovne stabilnosti", kazao je Draghi.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram