Zatvori
Poslovni Puls
08/02/2013

Ministarstvo financija: Smanjili smo nelikvidnost za 5 milijardi kuna

Vladine mjere za smanjenje nelikvidnosti u gospodarstvu daju prve rezultate, pohvalili su se u Ministarstvu financija. Nelikvidnost je smanjena za 5 milijardi kuna, zahvaljujući  brisanju fiktivnih tvrtki reprogramom dugova te predstečajnim nagodbama. Najnoviji podaci Ministarstva financija pokazuju da je nelikvidnost krajem siječnja pala ispod 40 milijardi kuna, što znači da su poduzete mjere počele davati rezultate, izviješteno je danas iz Ministarstva financija...

Na dan 31. siječnja iznos blokada bio je 39,9 milijardi kuna, što je značajan pad u odnosu na vrhunac nelikvidnosti od 44,5 milijardi kuna iz rujna prošle godine. Pao je i broj insolventnih poslovnih subjekata na 65.505 (u svibnju ih je bilo 74.196) te zaposlenih u tim tvrtkama na 53.290 (u veljači bilo ih 70.829). Po ocjeni Ministarstva financija, takvi podaci potvrđuju da poduzete mjere, posebice postupak predstečajne nagodbe, daju efekte i utječu na poduzetnike da počnu rješavati svoje dugove. Napokon je započela normalna komunikacija dužnika i vjerovnika koji se pokušavaju dogovoriti o plaćanju obveza i bez predstečajne nagodbe, kažu u Ministarstvu.

Iako su zadovoljni time što se dio poduzetnika počeo aktivno baviti konsolidiranjem svojega stanja, u Ministarstvu su 'šokirani' ponašanjem pojedinih poduzeća, poput Ine, za koje smatraju da zloupotrebljavaju podatke s web stranice Ministarstva financija o predstečajnim nagodbama kako bi sankcionirali svoje dužnike. Ina je postrožila uvjete poslovanja svojim partnerima koji su zatražili predstečajnu nagodbu, pa traži avansno plaćanje ili plaćanje u roku 15 dana, iako je zakonski rok 30 dana. HUP bi trebao ocijeniti je li to ponašanje kojim se želi pomoći konsolidacija gospodarstva, kažu u Ministarstvu.

Fini je dosad podneseno ukupno 3155 prijedloga za predstečajnu nagodbu za tvrtke koje ukupno zapošljavaju 24.060 radnika. Od toga se na obveznike koji duguju manje od 10 milijuna kuna odnosi 2.790 prijedloga s ukupnim dugom od 2,6 milijardi kuna, a na obveznike s dugom većim od 10 milijuna kuna 365 zahtjeva s ukupnim dugom od 27,4 milijarde kuna. Od preostalih 39,9 milijardi kuna neplaćenih obveza, 31,7 milijardi odnosi se na poduzeća, a 8,2 milijarde na obrtnike. Čak 22 milijarde kuna blokada nakupile su tvrtke i obrti bez ijednog zaposlenog.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram