Zatvori
Poslovni Puls
08/02/2013

Turski uzlet: Istanbul gradi najveću zračnu luku na svijetu

Turska je ambiciozna: otvaranje najveće zračne luke na svijetu planirano je za 2017. u Istanbulu – iako izgradnja još nije ni počela. To će biti treći aerodrom ovog grada. Postavlja se pitanje isplativosti projekta...

Berlinska zračna luka gradi se već šest godina – i još nije završena. Oko tog projekta u Njemačkoj nastaju sukobi i diskusije a njemački ugled po pitanju tehnike i ne pomaže puno. Projektanti u Istanbulu namjeravaju brzo raditi – u svakom slučaju brže od onih u Berlinu, piše DW.

Turska metropola trebala bi do 2017. dobije i treću zračnu luku. Istanbul već ima zračnu luku Ataturk na europskoj strani grada, i Saibina Gokčen na azijskoj. Oba mjesta su popunjena do granice svojih kapaciteta, a zračni promet na raskrsnici između Europe i Azije raste. Kako kaže savjet direktora državnih turskih zračnih luka broj letova se u 2012. godini povećao za 4,6 posto u odnosu na pretprošlu godinu. I gotovo polovica tih letova slijeću u istanbulske zračne luke. Iz tog razloga sprema se još jedan aerodrom na sjeveru grada – i to bez lažne skromnosti: planirano je šest pisti na površini od 9.000 hektara. Godišnji broj putnika trebao bi biti 150 milijuna, što bi ga učinilo najprometnijim aerodromom na svetu. Za sada tu titulu nosi Jackson zračna luka u Atlanti koji je 2011 imao 92 milijuna putnika. U Europi uvjerljivo vodi Heathrow u Londonu, iza njega su Charles de Gaulle u Parizu i zračna luka u Frankfurtu na Majni.

Turski ministar prometa Binali Jilidrim najavio je da će rok za ponude građevinskih poduzeća biti okončan do 3. svibnja. Cilj je da se zračna luka sa šest pista završi za 42 mjeseca, kaže ministar. Još uvek se ne zna koliko će ovaj divovski projekat stajati. Turski ministar prometa kaže da će troškovi biti oko sedam milijardi eura. Turski novinar i stručnjak za zrakoplovstvo Ugur Cecebeci nije tako optimističan – on pretpostavlja da će cijena biti negdje oko deset milijardi eura.

Razlikuju se i mišljenja oko toga da li se uopćte isplati tako velika investicija. Izveštaj austrijskog poduzeća „Erste Bank" o turskom zrakoplovstvu kaže da razdaljina između buduće zračne luke i Istanbula donosi rizik. Luka će se navodno graditi oko 50 kilometara od središta Istanbula. Stručnjak Cecebeci ima drugačije mišljenje: po njemu će nova zračna luka, ma koliko udaljena, povećati značaj Istanbula za međunarodni zračni promet. Istanbul je već sada jedna od najvažnijih raskrsnica na planeti: „Danas iz Istanbula polaze letovi za gotovo cijeli svijet."

Nisu svi oduševljeni projektom nove zračne luke. Naime, građevinsko zemljište nalazi se u blizini jezera Terkos, iz koga se vodom opskrbljuje gotovo cijeli Istanbul. Zbog toga direktor istanbulske komore za planiranje grada, Tajfun Kamaran, kritizira predloženu lokaciju. Po njegovom mišljenju bilo bi bolje da se unaprijedi već postojeća zračna luka u Tekirdagu, koji se nalazi 135 kilometara zapadno od Istanbula, a ne da se gradi od nule. Razdaljina za njega nije problem „Možemo uspostaviti željezničku vezu s Istanbulom – već postoje uspješni primjeri u Berlinu i Londonu."

Projekt kritiziraju i aktivisti za zaštitu prirodne sredine. Oni se bune zbog sječe šuma koja se planira na više tisuća hektara oko jezera Terkos i ističu da je to područje važno za ptice koje se sele. Nova mega-zračna luka bi za mnoge od tih ptica mogla značiti smrt.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram