Zatvori
Poslovni Puls
11/02/2013

Grčka atraktivnija: Ostaje li Hrvatska bez katarskih ulagača?

 Odluku katarskog emira da u Grčku uloži milijardu eura ne treba tumačiti kao nagovještaj odustajanja Katara od ulaganja u Hrvatsku, procjenjuje za “Slobodnu” poduzetnik Danijel Koletić, predsjednik Hrvatsko-katarske udruge...

Mnogi su, naime, odluku Katara da investira u Grčku, a nešto malo prije toga i u Italiju s također milijardom eura, skloni povezati sa zastojem u hrvatsko-katarskoj poslovnoj suradnji nakon posjeta hrvatske državne delegacije Dohi.

"Posjet Dohi bio je odlično pripremljen od tadašnjega prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića i njim su zaista otvorena vrata. Hrvatska delegacija odlično je primljena kod katarskog emira, a ono što je uslijedilo podijelio bih u dva poglavlja. Prvo je vezano za LNG terminal i na tome se radi. S druge strane, nemamo rezultata kad je u pitanju suradnja na područjima kao što su poljoprivreda, ekologija, turizam, srednje i malo poduzetništvo. U svakom slučaju, valja voditi računa da su dvije najvažnije riječi u poslovnom jeziku Katara, povjerenje i strpljenje", tvrdi Koletić.

Dodaje da konkretni dogovori oko LNG terminala još nisu ni mogli uslijediti jer, prema Koletiću, postoje brojna otvorena pitanja, kao što je eventualno sudjelovanje Katara u izgradnji samog terminala. Očekivalo se da bi konačan dokument o zajedničkim ulaganjima na Krku mogao biti potpisan prilikom posjeta katarskog emira Hamada bin Kalife al-Tanija Rijeci u proljeće ove godine.

Katarski emir trebao bi nazočiti otvaranju džamije u Rijeci, čija je gradnja, kako doznajemo u Mešihatu islamske zajednice u Hrvatskoj, pri kraju. U Mešihatu nisu bili u mogućnosti potvrditi dolazak Hamada bin Kalife al-Tanija na otvorenje riječke džamije, kažu kako su dogovori o tome u tijeku. Katar je za džamiju u gradu na Rječini dao donaciju od pet milijuna eura.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram