Zatvori
Poslovni Puls
12/02/2013

Agrokor u posljednjih sedam godina od države dobio više od milijardu kuna?

ako se u Godišnjem izvještaju o državnim potporama za 2011. Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), koji je prošlog petka usvojila Vlada, navodi niz privatnih tvrtki koje su koristile poticajna državna sredstva, među njima nema one najveće, koncerna Agrokor Ivice Todorića...

Izvještaj AZTN-a temelji se na podacima ministarstava, drugih agencija, fondova i državnih tijela, a AZTN provodi nadzor nad dodijeljenim potporama, osim u području poljoprivrede, ribarstva i prehrambene industrije. No AZTN ipak ima zakonsku obavezu izvještavanja i o poljoprivrednim potporama, za što joj podatke dostavljaju Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo financija. Zanimljivo, AZTN je u svim obrađenim kategorijama državnih potpora naveo neke od značajnijih korisnika, pa ćemo tu naći i velike privatne kompanije poput Hrvatskog telekoma ili samoborskog DIV-a, osim u području poljoprivrede, gdje posebno nije istaknut ni jedan korisnik, a poznato je kako čitav niz kompanija u sastavu Agrokora, poput Belja, PIK-a Vrbovec ili Vupika, djeluje u tom sektoru, pišu Novosti.

Podaci o potporama koje država dodjeljuje Agrokoru bili su nepoznati javnosti sve do 2008. godine, kada je Ministarstvo poljoprivrede prvi put objavilo listu korisnika po kojoj su Agrokorove kompanije 2007. dobile ukupno 105 milijuna kuna, dok su podatke o ranijim godinama neslužbeno otkrivali tek pojedini mediji. Novosti su pročešljale kroz popis dodijeljenih potpora Agencije za plaćanja u poljoprivredi, prema kojem su Agrokorove kompanije u 2011. godini od države dobile najmanje 168 milijuna kuna potpora, od čega preko 128 milijuna kuna u izravnim plaćanjima te više od 40 milijuna kuna prema drugim modelima.

Postoji i znatno lakši način da se dođe do ukupnog iznosa državnih potpora dodijeljenih Agrokorovim kompanijama – uvidom u službene financijske izvještaje tog koncerna. No problem je što se tamo za 2011. nalazi brojka od 146,7 milijuna kuna, znatno manja od one koju navodi Agencija za plaćanja. Kako Agrokor prihode od potpora priznaje u trenutku dospijeća, moguće je da do različitih brojki dolazi zato što mu sva dodijeljena sredstva još nisu bila sjela na račun. No i taj iznos od 146,7 milijuna kuna odnosi se samo na tov stoke i poljoprivrednu proizvodnju, pa ne obuhvaća eventualne druge državne potpore, u koje spadaju i raznorazna porezna oslobođenja te ostale zaobilazne vrste poticanja. Malo je vjerojatno da Todorićev golemi koncern, s preko 30 tisuća zaposlenih, nije koristio ni jedan od tih modela, posebno ako se uzme u obzir da je upravo 2011. proveo akciju zapošljavanja 1.000 pripravnika.

Agrokor, kao najveći poduzetnik, može poslužiti za primjer. Kombinirajući različite izvore Novosti su došli do podatka da je Todorićev koncern u samo osam posljednjih godina od države dobio više od milijardu kuna potpora. U izvještajima samog Agrokora može se pronaći da je 2007. dobio od države 102,3 milijuna kuna, 2008. već 152,7 milijuna kuna, 2009. godine 143,5 milijuna kuna, 2010. rekordan iznos od 173,1 milijun kuna, a 2011. spomenuti iznos od 146,7 milijuna kuna. Ukupno je u samo tih pet godina Agrokor prema vlastitim računicama uprihodio od države 718,3 milijuna kuna.

Potpore za razdoblje prije 2007. Agrokor nije navodio u financijskim izvještajima, no poslovni list Business.hr svojedobno je neslužbenim putem došao do popisa Ministarstva poljoprivrede po kojem je u 2005. i 2006. dobio ukupno 150 milijuna kuna, a za očekivati je da je i u 2012. koncernu isplaćen toliki iznos. Dakle, samo od 2005. do 2012. Agrokor je dobio od države milijardu kuna za tov stoke i poljoprivrednu proizvodnju, ne računajući druge oblike državnih potpora koje je eventualno koristio.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram