Zatvori
Poslovni Puls
12/02/2013

Buduči češki predsjednik iz svog džepa vraća državni dug!

Budući češki predsjednik Miloš Zeman odlučio se za simboličan potez - dok je na funkciji, trećinom svoje predsjedničke plaće, što iznosi oko 2200 eura mjesečno, pomagat će u otplati nacionalnog duga svoje zemlje...

Zeman je rekao kako će u roku od dva mjeseca nakon stupanja na dužnost 8. ožujka osnovati poseban predsjednički fond za otplatu državnog duga te je pozvao i ostale imućne Čehe da pomognu na način na koji je pomogao on.

"Želim osnovati predsjedničku zakladu koja bi omogućila da svi pomognemo u otplati državnog duga. Manje je poznato da mi otplaćujemo samo kamate, ali ne i glavnicu državnog duga", izjavio je Zeman.

Bivši socijaldemokratski premijer, pred kojim je petogodišnji mandat na čelu države, podsjetio je da sam sebi, po zakonu, ne može smanjiti plaću, ali da osnivanje spomenutog fonda ne zahtijeva nikakve zakonske izmjene.

Imućne Čehe pozvao je da ulože bar 160.000 kruna, što je oko 6400 eura.

"Svaki stanovnik Češke u ovom trenutku duguje 6400 eura. Na taj ćete način iz dužničkog ropstva izvući jednog čovjeka", objasnio je Zeman.

Mjesečna plaća češkog predsjednika iznosi 7450 eura bruto mjesečno i još 6900 eura paušalno za naknadu troškova. Toliko je imao i njegov prethodnik Vaclav Klaus.

Češki javni dug iznosi oko 66,09 milijarde eura, što je 42 posto vrijednosti češkog bruto domaćeg proizvoda.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram