Zatvori
Poslovni Puls
13/02/2013

Barack Obama: Amerika se oporavlja, stvaraju se nova radna mjesta, industrija se diže...

Američki predsjednik Barack Obama pred članovima američkog Kongresa i milijunima TV gledatelja održao je redoviti godišnji govor (State of the Union) o stanju nacije u kojem je središnja tema bilo gospodarstvo i poticaj rastu srednje klase...

Obama je rekao da se američko gospodarstvo oporavlja. "Stvoreno je šest milijuna novih radnih mjesta, oporavlja se automobilska industrija, tržište nekretnina i burze. Naše gospodarstvo stvara nova radna mjesta, ali još uvijek puno ljudi ne može naći stalan posao", upozorio je.

Korporativni profiti su dosegnuli dosad neviđene razine, ali obične plaće jedva su se pomaknule tijekom prošlog desetljeća. Rekao je da zato želi ponovno upaliti pravi motor gospodarskog rasta Amerike - uspješnu srednju klasu. "Rastuće gospodarstvo koje stvara dobra i poslove za srednju klasu - to mora biti zvijezda vodilja koja usmjerava naše napore, naglasio je predsjednik SAD. Svakog se dana kao nacija trebamo upitati tri pitanja; kako da u našoj zemlji stvorimo više radnih mjesta, kako da našemu narodu pribavimo vještine potrebne da se obavi posao na tim radnim mjestima i kako da osiguramo da naporan rad vodi životu dostojnom čovjeka", rekao je Obama.

U govoru je zatražio potporu Kongresa za svoj plan gospodarskog rasta koji uključuje porezne i obrazovne reforme, a koje bi za cilj imale povratak proizvodnje iz inozemstva u Sjedinjene Države.

Govoreći o vanjskoj politici SAD Obama je rekao da će tijekom idućih godinu dana iz Afganistana povući 34.000 vojnika, a da će do kraja 2014. američko sudjelovanje u ratu u Afganistanu biti završeno.

Američki predsjednik je rekao da će SAD i dalje biti na čelu borbe protiv širenja najopasnijeg oružja i upozorio sjevernokorejski režim da će samo poštivanjem međunarodnih obveza postići sigurnost i napredak. I Iranu je poručio da je vrijeme za diplomatsko rješenje spora oko nuklearnog programa Teherana.

Obama je najavio i početak pregovora o slobodnoj trgovini između Sjedinjenih Država i Europske unije jer "slobodna i pravedna razmjena preko Atlantika predstavlja potporu za milijune radnih mjesta u SAD-u", prenosi HRT.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram