Zatvori
Poslovni Puls
13/02/2013

BiH pred socijalnim i gospodarskim slomom: Nezaposlenost narasla na 44,4 posto!

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini dosegnula je rekordnu razinu i ona prema posljednjim dostupnim statističkim pokazateljima iznosi čak 44,4 posto, objavila je u srijedu Agencija za rad i zapošljavanje BiH...
Ti se podaci odnose na studeni 2012. godine, a oni iz posljednjeg dana prosinca 2012. godine govore kako je posao u BiH tražilo ukupno 550.574 osobe, od čega je bilo nešto više od 50 posto žena.

Kod pravnih osoba u BiH je istodobno bilo nešto više od 686.000 zaposlenih, što je u usporedbi s 2011. godinom manje za 0,3 posto.

Statistika bilježi i kako je značajnije povećanje broja nezaposlenih uslijedilo u drugoj polovici 2012. godine, a u usporedbi s prosincem 2011. godine broj nezaposlenih bio je veći za gotovo 14.000 odnosno 1,8 posto.

Gotovo 60 posto nezaposlenih su kvalificirani i nekvalificirani radnici, dok 6,25 posto nezaposlenih ima fakultetsku diplomu.

Procjene o broju nezaposlenih u BiH variraju ovisno o tome kakva se metodologija primjenjuje.

U međunarodnim financijskim institucijama poput Svjetske banke (WB) drže kako je realno promatrati i značajan udjel tzv. sive ekonomije u kojoj djeluju ljudi koji su formalno prijavljeni kao nezaposleni, no zapravo ostvaruju stalna ili povremena primanja.

Agencija za rad i zapošljavanje stoga je objavila i tzv. anketnu stopu nezaposlenosti koja uz takvu metodologiju iznosi 28 posto, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram