Zatvori
Poslovni Puls
14/02/2013

Prvi put u posljednje tri godine pala globalna prodaja mobitela!

Prodaja mobitela u svijetu pala je prošle godine prvi put od 2009. jer su kupci izbjegavali kupnju jeftinijih uređaja, objavila je u srijedu istraživačka tvrtka Gartner...

"Teške gospodarske prilike, promijenjene sklonosti kupaca i intenzivna tržišna konkurencija oslabili su globalno tržište mobitela", rekao je analitičar Gartnera Anshul Gupta.

Prodaja "pametnih" telefona (smartphone), kategorija u kojoj dominiraju Samsung i Apple, nastavila je rasti i ove će godine prvi puta zauzeti više od polovice tržišta, kaže Gupta. Ukupna prodaja mobitela u svijetu pala je u 2012. za 1,7 posto, na 1,75 milijardi uređaja. Samsung i Apple i dalje dominiraju tržištem, pri čemu je južnokorejska tvrtka prodala 385 milijuna mobitela, od čega 53,5 posto smartphonea, a Apple 130 milijuna "pametnih" telefona.

Samo u četvrtom kvartalu prošle godine, Apple i Samsung ukupno su prodali 52 posto svih smartphonea u svijetu, za razliku od 46 posto u trećem kvartalu. Kineska tvrtka Huawei zauzela je u tom tržišnom segmentu treće mjesto u četvrtom kvartalu prodavši u cijeloj 2012. godini 27,2 milijuna smartphonea, što je rast od 74 posto.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram