Zatvori
Poslovni Puls
15/02/2013

Veliki pad trgovine na malo - a oporavak nije na vidiku

Konačno priopćenje trgovine na malo potvrdilo je negativna kretanja zabilježena tijekom cijele godine. Prema podacima DZS-a realan pad prometa od trgovine na malo u 2012. iznosio je od 4,2% % u odnosu na 2011. godinu dok je u nominalnom izrazu pad iznosio 0,9 posto...

Promatrajući prema kategorijama NKD-a¸jedino je trgovina na malo tekstilom, odjećom i obućom i proizvodima od kože u specijaliziranim prodavaonicama zabilježila realan rast i to od 11,3% godišnje. Konačno priopćenje prometa od trgovine na malo potvrđuje očekivani pad potrošnje trajnih i luksuznih dobara čiji udio u trgovini na malo kontinuirano opada od početka krize.

To potvrđuje i pad prodaje motornih vozila od 27,1% godišnje u nominalnom izrazu (podjela djelatnosti po trgovačkim strukturama). Potrošači sve manje troše na luksuzne proizvode, a potrošnja se okreće proizvodima koji su egzistencijalno potrebniji. Naime, evidentno je usmjeravanje potrošača na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba što se vidi u kontinuiranom rastu udjela prometa ostvarenog u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama (oko 40%). Tako prema nominalnim indeksima promet od trgovine na malo u ovoj kategoriji proizvoda bilježi rast od 4,2% godišnje.

"U ovoj godini ne očekujemo oporavak trgovine na malo, iako predviđamo da će stopa rasta ipak biti blago pozitivna. Međutim, to će više biti posljedica učinka baznog razdoblja s obzirom na razmjerno visoke stope pada tijekom prošle godine, nego pozitivnih kretanja. Preduvjet pozitivnih kretanja u potrošnji je oporavak realnog sektora i tržišta rada, a s obzirom na nepovoljna očekivanja u oba segmenta oporavak trgovine na malo će izostati", poručuju RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram