Zatvori
Poslovni Puls
19/02/2013

Njemačka će izvjeći recesiju i ostvariti rast u prvom kvartalu

Njemačko gospodarstvo izbjeći će recesiju i može očekivati povratak rastu u prvom tromjesečju 2013. nakon pada u zadnjem tromjesečju lani, objavila je u ponedjeljak njemačka središnja banka...

"Kako se trenutno čini, rast gospodarske aktivnosti može se očekivati u prvom tromjesečju ove godine", prognozira Bundesbanka u mjesečnom biltenu za veljaču.

U četvrtom tromjesečju 2012. najveće europsko gospodarstvo smanjeno je za 0,6 posto prema prethodnom tromjesečju.

Kada bi se ponovno smanjilo u tekućem tromjesečju, gospodarstvo bi tehnički bilo u recesiji, koja se definira kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti.

Bundesbanka se pridružila ostalim gospodarskim stručnjacima i promatračima koji vjeruju da će pad njemačkog gospodarstva biti kratkog vijeka.

"U ostatku ove godine očekuje se postupni oporavak gospodarstva, iako vanjsko gospodarsko okruženje neće biti otponac za oštar rast potražnje", stoji u mjesečnom biltenu Bundesbanke.

Premda se znatno bolje nosi s dugotrajnom dužničkom krizom od partnera u eurozoni, Njemačkoj ipak nije pošlo za rukom da u potpunosti ostane neokrznutom pa je njezin rast lani znatno usporio budući da je recesija u najvećem dijelu Europe zakočila njemački izvoz.

U prvom tromjesečju 2012. njemački BDP uvećan je za 0,5 posto, u drugom za 0,3 posto a u trećem tromjesečju za 0,2 posto.

S padom BDP-a od 0,6 posto u četvrtom tromjesečju najveće europsko gospodarstvo u prošloj je godini poraslo za svega 0,7 posto, dok je u 2011. ostvarilo rast od tri posto, pokazuju najnoviji podaci njemačkog statističkog ureda Destatisa, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram