Zatvori
Poslovni Puls
20/02/2013

Panika na svjetskim tržištima: Cipru prijeti bankrot?

Cipar je suočen sa značajnim i rastućim rizikom nesposobnosti da podmiruje svoje financijske obveze, pogotovo ako mu u pomoć ne priskoče eurozona i Međunarodni monetarni fond (MMF), upozorila je srijedu bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P)...

Cipar je snažno izložen Grčkoj i treba mu 17 milijardi eura pomoći za dokapitalizaciju banaka i financiranje vlade u iduće tri godine.

Standard & Poor's objavio je najnovije upozorenje neposredno uoči drugog kruga predsjedničkih izbora koji će biti održan u nedjelju. U utrci su ostali konzervativan kandidat Nikos Anastaziades koji se zalaže za hitan sporazum o financijskoj pomoći i ljevičarski kandidat Stavros Malas koji također podupire zahtjev za pomoći, ali uz manje teških mjera štednje.

"Smatramo da su šanse da ćemo u 2013. ponovo sniziti rejting Cipra najmanje jedan prema tri, primjerice ako izostane službena financijska pomoć iz Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) i/ili MMF-a, što znači da ciparskim vlastima neće preostati drugo nego da restrukturiraju financijske obveze ", kazao je čelnik nadležnog S&P-ovog odjela Moritz Kraemer.

"Također bismo mogli sniziti rejting ako ocijenimo da (ciparske) vlasti nisu u stanju ispuniti uvjete koji će biti vezani za službeni program pomoći".

S&P trenutno ocjenjuje Cipar ocjenom 'CCC%2B', što ulagačima sugerira da ne bi trebali kupovati ciparske obveznice jer uključuju veliki rizik neplaćanja. Prognoza za rejting također je negativna, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram