Zatvori
Poslovni Puls
20/02/2013

Vlada revidirala prognoze o gospodarskom rastu: Rast BDP-a 0,7 posto?

Vlada će skorim rebalansom proračuna projekciju gospodarskog rasta u ovoj godini smanjiti s 1,8 posto na 0,7 posto, što za proračunske prihode znači smanjenje od oko 1,2 milijarde kuna, a smanjit će se i rashodi kako bi se deficit proračuna održao u planiranih oko 3 posto BDP-a, najavio je ministar financija Slavko Linić. Potvrdio je da će plaće državnih i javnih službenika biti smanjene kroz smanjenje koeficijenta za 3 posto...

"Privatni sektor nije u mogućnosti značajno doprinijeti gospodarskom rastu i to je razlog snižavanja procjene gospodarskog rasta", kazao je Linić u emisiji "U mreži prvog" Hrvatskog radija. "Rebalans će za oko 1,2 milijarde kuna smanjiti naše prihode, s obzirom da smanjujemo naše projekcije rasta, a s druge strane smanjit ćemo rashode da održimo deficit negdje u visini 3 posto BDP-a kako smo i planirali", dodao je.

Linić je najavio da bi obračun sa smanjenim koeficijentima za plaće državnih i javnih službenika išao već s idućom plaćom. "Svjestan sam da ta odluka neće biti dobro prihvaćena, ali naš se dug penje na 180 milijardi kuna - približavamo se udjelu od 60 posto BDP-a, i to je razlog da moramo shvatiti da nešto moramo i umanjiti - mirovine ne, ali plaće da", istaknuo je Linić. Dodao je kako smanjenje plaća odluka Vlade o kojoj se ne pregovara.

Potvrdio je kako će se koeficijenti prosvjetnim djelatnicima povećati, jer im je u srpnju prošle godine umanjen dio primanja koja nisu bila regulirana ni jednim ugovorom ili propisom.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram