Zatvori
Poslovni Puls
21/02/2013

Još malo loših vijesti: Inflacija u siječnju ubrzala na 5,2 posto!

Prema posljednjim podacima DZS-a potrošačke cijene u siječnju porasle su u prosjeku za 5,2% na godišnjoj razini, što je najviša godišnja stopa rasta od listopada 2008. godine...

Uz učinak baznog razdoblja odnosno razmjeno niskih stopa inflacije do svibnja 2012. godine, snažniji inflatorni pritisci i dalje su uglavnom generirani prošlogodišnjim rastom administrativno utvrđenih cijena (električne energije i plin u svibnju) te rastom cijena prehrane (koje su bile pod utjecajem ljetne suše i prelijevanja negativnih cjenovnih kretanja s međunarodnih tržišta).

Ipak, izgledno je da dolazi i do odgođenog prelijevanja bitno snažnijeg rasta proizvođačkih cijena odnosna cijena troškova proizvodnje iz prethodnih razdoblja na krajnjeg potrošača. Naime, ako iz indeksa potrošačkih cijena izuzmemo cijene energije godišnja stopa rasta iznosila je 3,6%, a ako uz energiju izuzmemo i prehranu, potrošačke su cijene porasle za 2,1% godišnje, što predstavlja ubrzanje rasta na godišnjoj razini.

U djelatnosti stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva cijene su porasle za 14,3% godišnje, čemu je najviše pridonio rast cijena goriva i energije od 20% godišnje, posebno električne energije (+22,1%) i plina (+28,8%), čiji će se učinak na godišnji rast cijena osjetiti sve do svibnja. Zbog poskupljenja u prosincu i cijene zagrijavanja stana su više za 18,8% godišnje. Cijene prehrane porasle su za 6,7% na godišnjoj razini, uz najveći rast cijena povrća i voća (za 20,6%, odnosno za 14,5%), a značajan doprinos daju i više cijene mesa (za 6,8%).

Na mjesečnoj razini, dakle u odnosu na prosinac potrošačke su cijena ostvarile minimalan rast od 0,1 posto. Pri tome su najveći doprinos rastu cijena imale cijene prehrane i bezalkoholnih pića te cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, dok su u suprotnom smjeru najviše utjecale cijene odjeće i obuće koje su se zbog sezonskih sniženja smanjile za 9,8% u odnosu na prosinac. Rastu cijena na mjesečnoj razini vjerojatno je pridonijela zamjena nulte stope PDV-a sniženom stopom od 5% na proizvode koji u košarici za izračun indeksa potrošačkih cijena sudjeluju s oko 7%, od čeka se najveći dio odnosi na prehrambene proizvode (pa su primjerice cijene kruha i žitarica porasle 1,7%).

"Ove godine očekujemo sličnu ili blago nižu stopu rasta potrošačkih cijena u usporedbi s prosjekom 2012. godine. U prvom dijelu godine uz bazni učinak inflatorne pritiske stvarat će ukidanje nulte stope PDV-a, povećanje trošarina na duhanske proizvode i više cijene grijanja. Ublažavanju inflatornih pritisaka i dalje pridonosi slaba i iscrpljena domaća potražnja", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram