Zatvori
Poslovni Puls
21/02/2013

Švaljek: Bolje da su smanjene plaće, nego da je došlo do otpuštanja

Bolje je, ako se već mora smanjivati masa plaća, a znamo da se mora, smanjivati plaću nego broj radnih mjesta, izjavila je danas ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Sandra Švaljek upitana za komentar Vladine najave smanjenja koeficijenta zaposlenih u javnim i državnim službama za 3 posto...

"Međutim, čini se da je i tih tri posto relativno mali postotak i s obzirom na ukupno stanje u gospodarstvu to će nešto pomoći, ali pitanje je da li će moći ustabiliti situaciju u državnom proračunu", istaknula je Švaljek odgovarajući na pitanja novinara nakon 11. susreta gospodarstvenika Zagrebačke županije.

Upitana hoće li to imati negativan efekt na potrošnju Švaljek je odgovorila potvrdno.

"Svaka mjera fiskalne konsolidacije, bilo da se radi o mjerama na strani prihoda ili strani rashoda, ima negativne efekte na gospodarski rast", rekla je.

Napomenula je kako su neka istraživanja pokazala da ove mjere na rashodovnoj strani imaju manji negativni utjecaj na gospodarski rast, no u svakom slučaju onaj kome se smanji plaća trošit će manje i samim time će u konačnici biti i nešto manji bruto domaći proizvod.

Međutim, ističe Švaljek, te su mjere stabilizacije stanja u javnim financijama neophodne iz niza razloga, između ostalog da bi se povećalo povjerenje tržišta u Hrvatsku u cjelini, ali i u gospodarske subjekte koji djeluju unutar Hrvatske, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram