Zatvori
Poslovni Puls
22/02/2013

Agrokor želi preuzeti preostale dionice Konzuma

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) danas je koncernu Agrokor odobrila objavljivanje ponude za preuzimanje trgovačkog lanca Konzum, koji je u sastavu tog koncerna, i to po cijeni od 148 kuna po dionici...

Ta je cijena u skladu s odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava, s obzirom da je, prema potvrdi Zagrebačke burze, u razdoblju od 26. rujna do 26. prosinca prošle godine, prosječna cijena dionice Konzuma iznosila 143,82 kune, obrazlaže se u rješenju Hanfe.

Za Agrokor je obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastala krajem prošle godine, 27. prosinca, kada je Agrokor sklopio ugovor o kupoprodaji 1.207.760 dionica Konzuma s društvo Investco, a cijena je bila 145 kuna, podsjeća se u rješenju Hanfe.

Navodi se i kako je Agrokor, prema izjavi tog koncerna od 25. siječnja, osim tog pravnog posla u razdoblju od jedne godine prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, sklopio predugovor o kupoprodaji i prijenosu dionica Konzuma kojim se obvezao od Investco-a streći 1.364.440 dionica i to po cijeni od 145 kuna.

Agrokor u ponudi za preuzimanje Konzuma djeluje zajedno s Jamnicom, tvrtkom koja je također u sastavu koncerna, a zajedno imaju 19.717.700 dionica, ili 86,85 posto dionica Konzuma.

Temeljni kapital Konzuma u iznosu od 227 milijuna kuna podijeljen je u 22.702.860 redovnih dionica, nominale 10 kuna po dionici.

Agrokorova ponuda za preuzimanje tako se odnosi na preostalih 2.715.160 dionica Konzuma, a s obzirom na cijenu od 148 kuna po dionici, za preuzimanje svih tih dionica treba osigurati oko 401,8 milijuna kuna.

Uvidom u potvrdu depozitara - Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, utvrđeno je da je ponuditelj osigurao sredstva potrebna za plaćanje dionica koje su predmet ponude za preuzimanje izdvajanjem novčanih sredstava na poseban račun depozitara te bankarskom garancijom na prvi poziv koju je izdala Societe Generale - Splitska banka, navodi se uz ostalo u obrazloženju Hanfe.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram