Zatvori
Poslovni Puls
22/02/2013

Europska komisija: Hrvatsku ove godine čeka pad BDP-a od 0,4 posto!

Europska komisija za ovu godinu predviđa pad BDP-a u Hrvatskoj od 0,4 posto. Oporavak gospodarstva odgođen je za sljedeću godinu s očekivanim blagim rastom od 1 posto. Nezaposlenost bi u ovoj godini trebala dosegnuti 15,9 posto...

To je rast nezaposlenosti u odnosu na predviđanja Bruxellesa objavljena protekle jeseni. Smanjivanje nezaposlenosti u Hrvatskoj očekuje se 2014. kada bi stopa trebala pasti ispod 15 posto.

Ekonomski strucnjaci EK ocjenjuju da je Hrvatska i dalje u razdoblju recesije. U drugoj polovici ove godine trebali bi se osjetiti blagi pozitivni učinci pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

"Inozemna konkurentnost Hrvatske po ocjeni Komisije nije dostatna da se spriječi pad hrvatskog udjela na izvoznim tržištima. Ujedno slabi uvjeti na tržištu rada i dalje pritišću dohotke i osobnu potrošnju. Velika zaduženost kućanstava i kompanija i nužnost za njihovim razduživanjem prigušuju domaću potražnju. Kreditni uvjeti ostaju nepovoljni a prigušeno je i dalje povjerenje potrošača i kompanija. Ujedno je zabilježen malen napredak u smanjenju duboko ukorijenjenih strukturalnih prepreka rastu", zaključuje EK, a prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram