Zatvori
Poslovni Puls
22/02/2013

Vlada snizila projekcije: Sada očekuju rast BDP-a od 0,7 posto

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio je da će se rebalansom državnog proračuna većinom rezati kapitalna ulaganja, pa se zato smanjuje i očekivana stopa rasta BDP-a na 0,7 posto, a on bi bio zadovoljan svakom stopom rasta koja bi bila barem 0,5 posto veća od statističke greške...

Grčić je nakon Vladine sjednice na novinarski upit o revidiranju projiciranog gospodarskog rasta u ovoj godini s 1,8 posto na 0,7 posto, ustvrdio kako to nije poraz Vladine ekonomske politike već samo smanjenje preoptimističnih očekivanja.

"Vlada je u proračunu za 2013. predvidjela vrlo optimističan plan rasta investicija za 11,5 posto, što je bilo nužno za željeni rast BDP-a od 1,8 posto. Kako su toliku razinu investicija rejting agencije ocijenile rizičnom, ide se u rebalans proračuna kojim će investicije biti smanjene, a time se smanjuje i predviđena stopa rasta BDP-a", pojasnio je Grčić.

Ne zabrinjava ga ni podatak o porastu stope inflacije u siječnju na 5,2 posto, jer se radi o trendu prenesenom iz prošle godine, pa očekuje da će do ljeta doći do smirivanja inflatornih pritisaka.

Na pitanje o tome hoće li Slavonija lošije proći zbog nove karte regionalnih potpora (budući da je ušla u regiju s razvijenijim Zagrebom), Grčić je ustvrdio da Slavonija neće biti nimalo zakinuta, ni kod potpora poduzetnicima niti kod ostalih vrsta subvencija.

"EU-ove potpore za razvoj poljoprivrede otići će uglavnom u Slavoniju, a prvi veliki projekt koji se financira iz EU fondova ide u Slavoniju, odnosno u Osijek koji će za vodoopskrbni sustav dobiti 72 milijuna eura", istaknuo je Grčić.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je kako Osijek i Slavonija imaju komparativne prednosti za privlačenje ulaganja kakve Zagreb nema, samo imaju loše vodstvo koje to ne zna iskoristiti.

U Ministarstvo gospodarstva dolaze investitori uglavnom s projektima za Slavoniju i Dalmaciju, a vrlo rijetko za Zagreb, dodao je, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram