Zatvori
Poslovni Puls
26/02/2013

Budućnost donosi veću interakciju između televizije i gledatelja

Razvoj tehnologije u budućnosti omogućit će sve veću interakciju između televizije i gledatelja, ali će i dalje za njihovu gledanost ključan biti kvalitetan programski sadržaj, ocijenjeno je panelu "Televizija 21. stoljeća" na zagrebačkom Veleučilištu VERN...

O razvoju tehnologija i komunikacijske infrastrukture te promjenama trendova u načinu konzumacije medijskih sadržaja govorili su glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, predsjednik Uprave Nove TV Dražen Mavrić i predsjednik Uprave RTL Hrvatska Johannes Zuell.

Napominjući kako televizija nikada nije bila jača, Mavrić je rekao da se u budućnosti očekuje sve veća interakcija televizije i gledatelja. Drži i da će se u razdoblju od deset do 15 godina televizija sve više gledati putem mobitela ili tableta. Da za televiziju u budućnosti postoji puno više mogućnosti nego rizika, smatra i Zuell, koji je kazao da je i u Hrvatskoj zadnjih godina porasla gledanost televizije.

Napominjući da tehnologija samo omogućuje lakše emitiranje programa, Radman je istaknuo da je za budućnost HRT-a ključan sadržaj programa, a još više proizvodnja kvalitetnog sadržaja. Glavni ravnatelj HRT-a bio je i kritičan prema kvaliteti programa tog medija, koji je, kako je rekao, znatno ispod kvalitete koju bi trebao imati s obzirom na resurse i potencijal kojima HRT raspolaže.

Predsjednici uprava komercijalnih televizija ocijenili su kako danas televizijsko poslovanje u Hrvatskoj nije isplativo, no vjeruju da će se situacija popraviti ulaskom Hrvatske u EU i jačanjem gospodarstva. Situacija u hrvatskom gospodarstvu je takva da tvrtke marketing ne gledaju kao investiciju, već kao trošak, rekao je Mavrić. Nadalje smatra da je potrebno i definirati položaj HRT-a na komercijalnom tržištu. Da bi iz programa javne televizije trebalo izbaciti komercijalne reklame, drži i Zuell, koji ocjenjuje da bi se time povećala gledanost programa HRT-a, a to bi bilo dobro za sve druge medije - i tisak i radio.

Napominjući kako treba zadržati sadašnji mješoviti model, Radman je istaknuo da HRT-u treba dopustiti komercijalizaciju svojih prihoda, ali ne od oglašavanja, već od prodaje svojih proizvoda. Taj segment na HRT-u gotovo je nerazvijen, rekao je. Dodao je da je HTV-ov dokumentarni serijal "Hrvatski kraljevi" prodan u 80 zemalja, a postoji interes i za najnoviji serijal "U potrazi za Markom Polom". Napominjući da je u zadnjih desetak godina HRT suviše agresivno komercijalizirao svoje programe, Radman je rekao kako će se zauzimati za to da HRT bude više javna televizija, što će se odnositi na sve programe koje proizvodi, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram