Zatvori
Poslovni Puls
27/02/2013

Hrvatskoj hitno potreban novi model ekonomske politike

Hrvatskoj je hitno potreban novi model ekonomske politike, jer je postojeći model istrošen i dobrim dijelom zaslužan za krizu u kojoj smo se našli. Jedna je to od poruka poslanih sa okruglog stola Modeli razvoja i ekonomska politika krize u Hrvatskoj, kojeg je organizirao zagrebački Fakultet elektronike i računarstva (FER)...

Boris Lavovac, zamjenik ministra financija, nije se trudio uljepšati hrvatsku stvarnost. "Svi vidimo gdje nas je doveo postojeći model, koji je financirao potrošnju i špekuliranje", naglasio je Lavovac u svom izlaganju.

"Od početka krize tj. 2008. godine investicije su nam pale za 40 posto. Kada zbrojimo proračunske deficite dolazimo do iznosa od 40 milijardi kuna manjka. Samo u 2011. nam je rečeno da je deficit 14 milijardi kuna, bez da su se tome pribrojile neizvršene obveze prema brodogradnji, Fini i Katoličkoj Crkvi. U 2012. smo ušli sa deficitom mirovinskog sustava od 16 milijardi kuna i umirovljenicima koji su prosječno stari 51 godinu ili deset godina manje nego u Europskoj Uniji. K tome, ohrabrivani smo kako je udio javnog duga znatno smanjen, dok je isti dug smanjen na papiru izuzimanje dugova HAC-a koji dosežu 27 milijardi kuna. Kada sam vidio kako izgledaju javne financije uhvatila me panika", priznao je Lalovac.

Lalovcu je jasno da za izlaz iz krize treba nastaviti sa odlučnom proračunskom konsolidacijom, poticanjem investicija i provođenjem strukturnih reformi, međutim, iznenađuje ga golemi otpor na koji nailaze svi prijedlozi njegova ministarstva.

"Ako ne uspijemo smanjiti proračunski deficit sa 10 na 3 posto, to će učiniti Europska komisija (EK) svojim mjerama, koje će biti još manje popularne. Najgori mogući scenarij jest ipak, da nam EK privremeno zabrani pristup kohezijskim fondovima Unije, dok mi istovremeno budući rast temeljimo na tom novcu", rekao je Lalovac.

Ideje za nove gospodarske modele preložili su i dekan FER-a, Nedjeljko Perić i predsjednik Hrvatskog instituta za računovodstvo i financije Tihomir Domazet. Ključna riječ u njihovim izlaganjima bile su inovacije. Domazet, pak, misli da se treba orijentirati na strateške industrije poput poljoprivrede, turizma, prometa i energetike, dok se u hitnim, vatrogasnim mjerama moraju iskazati HNB, Vlada i banke, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram